Doi pacienți diagnosticați cu rabie, internați în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

La Centrul Antirabic din cadrul  Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva”, cadrele medicale au început profilaxia antirabică pentru doi pacienți, după ce bovina din bătătură a fost confirmată cu rabie.

Potrivit reprezentanților unității medicale, animalul a fost mușcat de o vulpe, iar la nici 24 de ore de la rezultatul analizei de laborator care confirma suspiciunea medicului veterinar, cei doi pacienți, unul în vârstă de 29 de ani și un altul de 54 de ani, s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași pentru a urma pașii oblgatorii în această situație.

“Focarul a fost localizat în satul Sirețel, comuna Sirețel, iar contacții, din primele informații, ar fi doar cei doi pacienți care deja s-au prezentat la centrul nostru. Ne bucurăm că aceștia au reacționat prompt și au realizat riscul la care se expun prin amânarea tratamentului, mai ales că ne confruntăm cu un caz de rabie confirmat  și nu doar cu o suspiciune”, a afirmat medicuol Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Reprezentanții unității medicale susțin că acesta este cel de-al treilea focar de rabie înregistrat în acest an la Iași. Primul a fost semnalat la începutul lunii august când tot o bovină mușcată de vulpe a dezvoltat simptome de rabie confirmată apoi prin analize. În acel caz s-au prezentat pentru profilaxie antirabică șase contacți care au primit schema de tratament și care au avut o evoluție bună.

Al doilea focar a fost adus la cunoștință prin membri fondului de vânătoare de pe raza municipiului Pașcani. În cadrul operațiunii de vânătoare a fost împușcată o vulpe care a fost confirmată ulterior cu rabie. Contactul, vânător profesionist, a fost echipat corespunzător și nu a intrat în contact cu animalul bolnav.

Medicii reamintesc că rabia este o boală mortală dacă nu se realizează profilaxia la timp.

“De aceea, sfătuim cetățenii să fie responsabili și să se prezinte în regim de urgență la centru antirabic în situații similare cu cel de astăzi sau ca urmare a unor plăgi mușcate. Medicul, ținând cont de informațiile pe care le primește, de localizarea plăgii, de proveniența animalului, stabilește pașii de urmat pentru ca pacientul să fie în siguranță și ferit de orice pericol. Spitalul nostru este singurul centru autorizat din judeţul Iaşi pentru urmărirea şi instituirea profilaxiei antirabice. Chiar dacă focarele de rabie s-au diminuat ca număr de-a lungul timpului, aceea;i atenție și necesitatea realizării profilaxiei antirabice se impune și în multe cazuri doar cu risc de îmbolnăvire, iar  tratamentul constă cu mult peste valoarea decontării acestuia de către Casa de Asigurări De aceea, înființarea unui program national special destinat acestei categorii de pacienți este un deziderat obligatoriu”, subliniază medicul Florin Roșu.

“Noi am propus acest aspect de aproape doi ani, însă diligențele noastre au rămas fără răspuns. Cu toate acestea, în ciuda faptului că asigurarea tratamentului atârnă greu în economia spitalului, am făcut în așa fel încât toți pacienții să beneficieze de acesta”, a adăugat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.