Drulă, referitor la modificarea OUG pe energie: Asistăm la un festival al bătăii de joc faţă de cetăţeni şi firme

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat, joi, că modificarea din nou a ordonanţei de urgenţă pe energie de către coaliţia de guvernare reprezintă „un festival al bătăii de joc faţă de cetăţeni şi firme”, adăugând că ordonanţa dată în luna septembrie este o „ţeapă”.

„Asistăm la un festival al bătăii de joc faţă de ţara asta, faţă de cetăţeni şi faţă de firmele ei. Cred că sintagma corectă este ordonanţa care modifică ordonanţa care introduce schema de plafonare, adică a fost o ordonanţă dată în aprilie, noi am spus şi atunci că e proastă, apoi Guvernul a venit acum două săptămâni cu o ordonanţă care o modifică şi care a aruncat în aer mai ales zona de companii mari din România şi acum, după două săptămâni, iarăşi urmează să fie modificată în Parlament”, a afirmat Drulă, la RFI.

El a spus că a doua ordonanţă dată acum două săptămâni „scoate peste noapte, fără nici o consultare cu industria, plafonarea pentru companiile mari din România”, ceea ce „aruncă în aer costurile cu energia ale acestor companii”.

„Cel mai grav lucru din această a doua ordonanţă, cea dată acum două săptămâni, este că scoate peste noapte, fără nici o consultare cu industria, plafonarea pentru companiile mari din România. E vorba de 2.000 de companii de stat şi private, care reprezintă 50% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din România, 35% din numărul de angajaţi, care se trezesc cu o ţeapă luată, pentru că Guvernul a dat Ordonanţa din aprilie şi a spus 12 luni veţi avea curentul la 1 leu/kwh, după care, după cinci luni din cele 12, deşi oamenii şi-au făcut planuri de afaceri, sunt o grămadă de salarii care depind de asta, vine şi scoate plafonarea peste noapte şi aruncă în aer costurile cu energia ale acestor companii”, a adăugat liderul USR.

Drulă a mai spus că acest lucru înseamnă falimente, pierderi de locuri de muncă sau preţuri mai mari.

În legătură cu propunerile PSD de modificare a ordonanţei în Parlament, astfel încât bisericile şi Metrorex să beneficieze de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, Drulă a spus că această chestiune este „o sfidare”, pentru că toată lumea avea plafonare prin prima ordonanţă.

„Chestiunea cu Metrorexul, cu bisericile este o sfidare, pur şi simplu. E ca acel banc celebru cu rabinul care spune că dacă n-ai loc în casă, ia-ţi animale şi după ce le scoţi ţi se pare că ai loc. Adică toată lumea avea plafonare până acum două săptămâni, şi bisericile şi Metrorex, o scoate Guvernul PSD-PNL, pentru că Guvernul e cu PSD la masă, cu domnul Grindeanu vicepremier, cel care are în subordine Metrorex, trebuie doar să ridice două degete în şedinţa de Guvern şi să spună nu e ok, după care vine domnul Ciolacu şi lansează aşa tema – vom acorda plafonare pentru biserici, Metrorex şi aşa mai departe. Păi, toate astea aveau plafonare până acum două săptămâni, voi aţi scos-o”, a mai susţinut liderul USR.

Drulă a spus că Metrorex va avea, pe luna septembrie, o factură de 40-50 de milioane de lei, iar atunci când el era ministrul Transporturilor se plăteau 5-6 milioane de lei pe lună pentru energie.

„Cam asta este ce au reuşit să facă cu această ordonanţă foarte prost scrisă, cea din aprilie, o ţeapă dată cea de acum din septembrie şi lucrurile par că nu se opresc aici”, a mai menţionat Drulă.

În 6 septembrie, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că serviciile publice, bisericile şi Metrorex trebuie să beneficieze de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, fapt pentru care va propune, în Parlament, amendarea ordonanţei aprobată zilele trecute de Guvern. AGERPRES