Elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu

Elevii de clasa a V-a primesc burse de studiu din prima zi a anului şcolar, a afirmat, miercuri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, întrebat într-o conferinţă de presă cum se justifică eliminarea bursei de merit aceşti copii şi a bursei de ajutor social pentru cei din mediul rural care merg la liceu în altă localitate.

„Iată un exemplu de fake news. (…) Elevii de clasa a V-a beneficiază de burse de studiu şi pentru prima oară în istoria post decembristă a sistemului de învăţământ din România primesc aceste burse începând cu prima zi a anului şcolar. Până acum elevii de clasa a V-a puteau primi burse doar în semestrul II vreme de patru luni de zile. Bursele erau în valoare de 200 de lei, dacă vă referiţi la cele de merit. Puţini primeau aceste burse. În momentul de faţă, toţi aceşti elevi primesc burse de 150 de lei, burse de studiu, vreme de nouă luni. Ca părinte, eu m-aş uita ce este preferabil – să primesc patru luni bursă de 200 de lei, cum era până acum, sau să primesc nouă luni bursă de câte 150 de lei pe lună, cum este începând de acum graţie acestui ordin de ministru”, a declarat Cîmpeanu, la finalul şedinţei de Guvern.

 

El a adăugat că toţi elevii care se încadrează în criteriile sociale, de venit, medicale sau de altă natură primesc burse sociale. Potrivit ministrului, toţi elevii care au nevoie de transport către şcoală dintr-o altă localitate primesc o alocaţie în acest sens.

„Nimeni nu este eliminat. Nimeni nu a tăiat nimănui nicio bursă. În momentul în care bugetul pentru burse creşte de cinci ori cred că este de la sine înţeles că elevii vor primi mult mai mulţi bani, inclusiv elevii din mediul rural care au nevoie de transport la şcoli”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ultima zi în care elevii pot depune solicitări pentru bursă socială este 30 septembrie, a indicat ministrul.

Conform acestuia, beneficiază de alocaţia de transport pentru patru drumuri dus-întors şi elevii care sunt cazaţi la internate în alte localităţi. AGERPRES