Autobuzele electrice Solaris, prezentate ieșenilor, sâmbătă, în fața Palatului Culturii

Primăria Municipiului Iași (PMI) și Compania de Transport Public (CTP) invită ieșenii să ia parte la prezentarea primelor autobuze electrice, tip Solaris Urbino 12, recent sosite în orașul nostru.

Astfel, sâmbătă, 17 septembrie, în intervalul orar 09:00 – 17:00, în Piața Palatului Culturii, trei mijloace de transport cu propulsie electrică produse în Polonia vor staționa pentru a fi descoperite de către cei interesați.

Contractul cu compania poloneză Solaris Bus & Coach a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe data de 15 aprilie 2021. În total, municipiul Iași va beneficia de 20 de autobuze electrice tip Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă, valoarea totală a proiectului fiind de 66.753.064 lei, respctiv circa 13,5 milioane de euro.

Până vor ieși  pe trasee, autobuzele electrice va trebui să parcurgă o serie de etape legale, proces care durează în jur de o lună: înscrierea la Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului de mentenanță și a conducătorilor auto, probe în traseu, probe de încărcare etc.

Autobuzele electrice Solaris Urbino Electric nE12, furnizate Iașului, sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

Vehiculele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h, o autonomie de minim 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare.

Cele 20 de autobuze electrice vor deservi rutele 28 (10 autobuze): Rond Dacia – Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu Ros – Târgu Cucu – Bulevardul Independenței – Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur și 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Solaris este un producător puternic, recunoscut la nivel internațional, parte a CAF Group, fondat în 1996, cu peste 2.600 de angajați, peste 19.000 de vehicule vândute în 750 de orașe, din care 1.487 de vehicule în 2019, și peste 1.000 de autobuze electrice livrate în 86 de orașe din 18 țări.