Pacient infectat cu virusul West Nile, aflat sub tratament la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iași se confruntă cu un nou caz de infectare cu virusul West Nile, al treilea de la începutu lacestui an.

Pacientul este o femeie în vârstă de 48 de ani, din județul Botoșani, care a fost adusă cu salvarea la spital, după ce a căzut din picioare în via unde lucra.

Inițial, aceasta a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași cu suspiciune de atac vascular cerebral. Examenul computer tomograf și consultul neurologic au exclus însă suspiciunea privind acest diagnostic, pacienta fiind direcționată către Spitalul de Boli Infecțiaose “Sfânta Parascheva”.

“ La evaluarea clinică, pacienta avea febră de 38 de grade Celsius, cefalee, vertij și vărsături. Echipa medicală a procedat la efectuarea puncției lombare, care a confirmat un diagnostic inițial de meninigită, pentru care s-a inițiat imediat tratamentul: antibioterapie și antiedematoase cerebrale. Date fiind simptomele pacientei, medicii noștri au efectuat toate analizele în cadrul Laboratorului de Analize Medicale care funcționează în cadrul spitalului, analize necesare pentru a realiza diagnosticul diferențial (de a exclude orice altă patologie). În urma anamnezei (discuțiilor purtate cu pacienta), acesta a comunicat că suferă de o afecțiune gastrică  și un sindron anxios, pentru care se afla  în tratament.

Analizele medicale au confirmat prezența virusului West Nile. Menționăm că simptomele  îmbolnăvirii cu acest virus se pot confunda cu cele ale unei viroze respiratorii, dar pot provoca și meningită, ca în cazul pacientei noastre. Aceasta ne-a mai povestit că prezenta o astenie fizică marcată (oboseală) și cefalee (durere de cap), simptome care persistau de aproape o săptămână, a declarat mediculal Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

În prezent, pacienta se află sub tratament simptomatic și specific pentru infecția cu virusul West Nile, beneficiind de tot suportul emoțional și psihologic de care are nevoie, întrucât a prezentat atacuri de panică, insomnii și se confruntă în continuare cu acest sindrom anxios  care, probabil, susțin medicii, s-a accentuat pe fondul situației medicale.

Simptomele specifice infectării cu West Nile s-au ameliorat, în plus ,medicul curant discutând permanent  cu  pacienta pentru a o liniști, lucru esential pentru evoluția favorabilă a acestia.

Potirvit medicilor, pacienta va rămâne, în continaure, internată în spital și ținută sub observație medicală multidisciplinară până când analizele și starea sa de sănătate vor permite externarea.