Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunat astăzi la Iași că instituția pe care o conduce a depus un proiect de lege în Parlament privind înființarea Observatorului național copiilor, o bază de date în care vor fi incluși toți acei copii din familiile defavorizare care au nevoie de sprijin financiar sau material din partea statului.
„În premieră, în România vom avea un Observator național al copiilor, prin care în orice moment, în orice clipă, vom putea afla care sunt acei copii dintr-o comunitate care au nevoie de ajutor, fie că este vorba despre resurse financiare sau de resurse materiale, ori de sprijin, astfel încât aceștia să nu fie separați de familie, pe de o parte, iar pe de altă parte ca ei să nu abandoneze școala”, a declarat Gabriela Firea într-o conferință de presă.
Potrivit ministrului Familiei, pentru implementarea acestui proiect, în fiecare comunitate va exista un Comitet sau Consiliu Comunitar din care vor face parte, pe lângă reprezentantul autorității locale, învățătorul, profesorul, preotul, polițistul de proximitate, dar și reprezentanți ai cetățenilor. Comitetul sau Consiliul Comunitar va reprezenta autoritatea locală care va informa Ministerul Familiei despre situația în care se află copiii care fac obiectul acestei legi.
„Ministerul Familiei va avea un buget special alocat acestor copii. În acest moment, greul cade pe umerii autorităților locale din punct de vedere social. Într-adevăr, bugetele se echilibrează și se calculează în fiecare an, ținând cont și de cheltuielile propuse de autoritățile locale pe latura socială. Însă, de fiecare dată apar și alte urgențe și alte cheltuieli, motiv pentru care sumele se micșorează. De accea, am gândit introducerea unui buget separat, destinat exclusiv măsurilor de sprijinire a copiilor defavorizați”, a afirmat Gabriela Firea.
În ceea ce privește selecția copiilor care vor fi incluși în Observatorul național, ministrul Famileii a precizat că aceasta va fi făcută de către autoritățile locale, pentru că acestea cunosc cel mai bine care sunt acei copii care nu au mijloacele necesare pentru un trai decent.
„De asemenea, acest lucru va fi făcut și cu informații venite de la cetățeni, pentru că aceștia pot semnala faptul că în vecinătate există o familie care are trei, patru copii care nu au încălzire, care nu au alimente suficiente pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, care nu au încălțări, care nu au îmbrăcăminte, rechizite, etc. că sunt copii de care nu se ocupă nimeni. Toate aceste informații cumulate vor fi introduse in sistem, un sistem electronic, care va forma automat o bază de date, astfel încât noi (Ministerul Familiei – n.r.) să putem acționa astfel încât respectiva comunitate locală să poată primi bugetul necesar pentru familiile de care răspunde și pe care le-a inclus în Observatorul național”, a spus ministrul Familiei.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, Gabriela Firea a mai anunțat că, pe lângă înființarea Observatorului național al copiilor, ministerul pe care îl conduce a finalizat textul Legii privind prevenirea separării copilului de familie, unde, de semenea, sunt prevăzute măsuri țintite pentru copiii din familiile sau comunitățile vulnerabile.
„Textul a fost avizat deja atât de Ministerul Muncii cât și de Ministerul de Finanțe și urmează să ajungă în scurt timp pe masa Guvernului. Această lege va permite și accesarea de fonduri europene, precum și utilizarea celor 50 de milioane de euro din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, dar și a altor surse”, a precizat Gabriela Firea.