„Obezitatea este o problemă reală de sănătate publică şi lucrul acesta nu îl spun eu, îl spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii care a definit obezitatea ca pe o boală. (…) Societatea Română de Endocrinologie, împreună cu Federaţia Asociaţiilor Societăţilor de Diabet şi Boli de Nutriţie, a elaborat deja, la nivel naţional, un ghid de recomandări care se referă nu numai la ceea ce trebuie să facă pacienţii şi modul în care îi educăm în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos, dar ceea ce trebuie să facă echipele medicale. Obezitatea nu este o boală pe care să o trateze un singur medic şi necesită o abordare multidisciplinară de la momentul depistării factorilor de risc şi până în momentul în care pacientul ajunge într-un stadiu atât de grav încât necesită, spre exemplu, o intervenţie chirurgicală”, a explicat Păun.
Consilierul prezidenţial a participat la dezbaterea online „Programele de Sănătate ale României: folosirea inteligentă a contribuţiei pacienţilor”, organizată în cadrul Conferinţelor CursDeGuvernare.
Ea a amintit că la nivel naţional funcţionează un forum dedicat obezităţii, asumat de la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, Ministerului Sănătăţii, CNAS, şi care are întâlniri periodice.
În opinia Dianei Păun, este momentul oportun pentru crearea unui institut de management sanitar care să formeze conducători performanţi la toate nivelurile.
„Este important să investim în inovaţie, în cercetare, în digitalizare. Cred că transformarea digitală a sectorului sanitar este elementul cheie care poate face sistemul să fie mai eficient, mai durabil, mai rezilient”, a arătat consilierul prezidenţial.
Educaţia este mijlocul „cel mai la îndemână” pentru a putea realiza „o tranformare reală” în orice sistem, a evidenţiat Păun.
Ea a subliniat că educaţia pentru sănătate reprezintă pilonul reconstrucţiei şi regândirii unui sistem de sănătate care să pornească de la prevenţie.
„Educaţia pentru sănătate a reprezentat problema prioritară a Administraţiei Prezidenţiale încă din primul mandat al domnului preşedinte. Ea este o mică părticică din marele proiect „România educată”. (…) Este mult mai ieftin să previi decât să tratezi”, a menţionat Diana Păun. AGERPRES