„La elaborarea acestor normative de construcţii am avut în vedere crearea unor spaţii sănătoase pentru copii, construcţia unor grădiniţe moderne şi prietenoase cu mediul înconjurător. După cum se ştie, anul trecut am început reactualizarea normativelor de proiectare, a ghidurilor şi a metodologiilor, majoritatea fiind elaborate în perioada 1996 – 1999, fără a mai fi actualizate de atunci. Primul normativ reactualizat a fost cel pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea creşelor, urmat de normativul pentru construcţia şcolilor şi liceelor, precum şi de cel pentru spitale, iar astăzi se transmite, spre publicare, în Monitorul Oficial al României, Normativul pentru grădiniţe, care va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare”, a declarat ministrul, citat într-un comunicat transmis de MDLPA.
Potrivit comunicatului, noul normativ a ţintit atât alinierea cu standardele din ţara noastră şi cu cele europene, publicate de Asociaţia de Standardizare din România, cât şi armonizarea cu cerinţele specifice procesului educaţional din strategiile elaborate de către autorităţile publice de resort pentru reformarea sistemului educaţional.
Noul normativ tratează, în principal, aspectele legate de eficienţa energetică a acestor construcţii, astfel încât grădiniţele noi vor fi verzi şi sustenabile. De asemenea, conţine prevederi detaliate pentru asigurarea sănătăţii copiilor, cum ar fi detalierea sistemelor de ventilaţie. AGERPRES