Turcia: Erdogan spune că inflaţia ”nu este o ameninţare economică insurmontabilă”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că inflaţia „nu este o ameninţare economică insurmontabilă”, adăugând că aceasta va începe să scadă la finalul anului, după ce în august a ajuns la peste 80%, relatează Reuters marţi.

În cadrul programului economic al lui Erdogan, Turcia a redus treptat ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază la sfârşitul anului trecut, ceea ce a dus la o criză valutară. Apoi, le-a redus cu alte 100 de puncte de bază, la 13%, în august.

Declinul accentuat al lirei, cu 44% anul trecut şi 27% până acum în acest an, a dus la creşterea preţurilor, ceea ce, alături de scumpirile globale la energie şi la produsele de bază, a făcut ca inflaţia să ajungă la cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

„Inflaţia nu este o ameninţare economică insurmontabilă. Sunt economist”, a spus Erdogan, care nu are pregătire de economist, potrivit Reuters.

Într-un interviu pentru postul de televiziune PBS, Erdogan a afirmat că inflaţia va scădea începând cu finalul anului. Această perspectivă este împărtăşită de economişti, care spun că cifra anuală va scădea din decembrie, dată fiind creşterile semnificative ale preţurilor din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce preţurile calculate pe o bază lunară vor continua să crească.

Erdogan a adăugat că unele ţări sunt ameninţate de o inflaţie de 8-9%, în timp ce inflaţia din Turcia este de circa 80%.

„Rafturile nu sunt goale în pieţele din ţara mea. Însă rafturile sunt goale chiar şi în SUA, Franţa, Germania. Cetăţenii mei pot găsi la piaţă orice tip de produs îşi doresc”, a spus el, conform unei transcrieri a interviului oferite de preşedinţie.

Turcia susţine că vrea să îşi reducă inflaţia în primul rând prin aducerea la surplus a deficitelor sale cronice de cont curent.AGERPRES