Vizite de cercetare la instituţii de cultură din Soroca şi Bălţi, în cadrul proiectului MoldArte derulat de ICR

 Trimisul special al AGERPRES, Loredana Ciobanu, transmite: Institutul Cultural Român (ICR) organizează, în perioada 19 – 22 septembrie, în cadrul proiectului MoldArte, o serie de vizite de cercetare la instituţii de cultură din oraşele Soroca şi Bălţi din Republica Moldova.

Partenerii din proiect participă la întâlniri cu decidenţi de la nivel local, cu oameni care conduc diverse structuri de cultură şi turism, instituţii de învăţământ, teatre, biblioteci, dar şi cu meşteri populari şi artişti independenţi sau care activează în cadru instituţional, în vederea unei mai bune cunoaşteri a sectorului cultural din Republica Moldova şi a dezvoltării unor posibile parteneriate şi proiecte comune.

 


Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES

„Aceste vizite au scopul de a crea o panoramă a vieţii culturale din aceste oraşe, a aşteptărilor acestor oameni: ce aşteaptă ei din exterior, din interior, de oriunde, care sunt aşteptările care i-ar motiva să se deschidă către cooperare culturală, către genul acesta de relaţie cu Europa şi cu România. Eu sper că acest proiect va continua concretizând nişte gânduri formulate acum, pentru că, în momentul în care cei din teren formulează nişte nevoi şi descoperă că poate colaborarea internaţională răspunde acestor nevoi, s-ar putea să devină mai deschişi către genul acesta de interacţiune. Cred că lucrurile se întâmplă în ambele sensuri. Nu este ceva unilateral, nu vine Europa cu bani şi le răspunde, ci şi ei se deschid către Europa şi atunci lucrurile sunt cumva în ambele direcţii şi e firesc să fie aşa. Eu cred că proiectul acesta este ca un soclu pentru ceea ce urmează să se întâmple şi cred că resursele care sunt pe platforma moldarte.eu sunt foarte utile oricărui operator cultural european care ar avea ca punct de interes Moldova”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul artistic al MoldArte, Mirela Spătaru.

Şeful Secţiei de Cultură şi Turism din Soroca, Grigore Bucătaru, a subliniat importanţa alocării de resurse financiare pentru susţinerea activităţii culturale şi pentru promovarea artiştilor şi meşterilor populari locali. El a precizat că, în comparaţie cu alte localităţi din Republica Moldova, Soroca beneficiază de resurse pentru desfăşurarea activităţilor culturale şi pentru organizarea de evenimente şi şi-a manifestat speranţa ca, în urma întâlnirii cu specialiştii MoldArte, Soroca să fie implicată în viitoare proiecte culturale atât ca aplicant, cât şi ca partener.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES

„Pentru noi aceasta a fost o oportunitate de a ne promova, de a ne face cunoscuţi. Avem cu ce ne mândri, avem ce arăta lumii din punct de vedere cultural şi turistic şi ne dorim ca discuţiile din cadrul acestei întâlniri să se concretizeze în proiecte viitoare, în sprijin pentru finanţări, în dezvoltarea de noi parteneriate”, a afirmat Grigore Bucătaru.

În cadrul MoldArte, în zilele următoare se vor desfăşura la Chişinău o serie de cursuri, ateliere şi workshopuri susţinute de traineri din România pe teme ca managementul cultural, finanţarea în cultură şi bugetarea participativă.

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES

Proiectul implementat de ICR mai cuprinde publicarea unei serii de articole şi interviuri referitoare la modul de derulare a activităţilor culturale independente, dorindu-se acoperirea unei game variate de domenii, de la arta plastică, la muzică sau teatru. De asemenea, în cadrul MoldArte continuă seria de podcasturi pe teme de teatru, literatură şi cinematografie, sesiuni de instruire pentru crearea de portofolii în literatură, arta spectacolului, arte vizuale şi muzică şi discuţii publice pe diverse teme de interes, axate cu precădere pe importanţa educaţiei prin cultură, care pot fi urmărite pe platforma online a proiectului.

MoldArte este un proiect finanţat de EUNIC prin programul Spaţii Europene de Cultură şi organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti, Ambasada Austriei din Republica Moldova şi Delegaţia Uniunii Europene din Republica Moldova, şi urmăreşte să dezvolte scena culturală publică din Republica Moldova, să stimuleze participarea actorilor culturali şi abordarea de către aceştia a problemelor sociale şi politice actuale. AGERPRES