A fost emisă autorizația de construire pentru Institutul Regional de Medicină Caradiovasculară de la Iași

Primăria comunei Miroslava a eliberat astăzi autorizația de construire pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași.

„Am semnat autorizația de construire a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, document care reprezintă certificatul de naștere al proiectului. Numit și Spitalul Viitorului sau Institutul Inimii, acest obiectiv va fi construit pe raza satului Brătuleni, având ieșire la șoseaua de centură. Ulterior vor fi construite un centru de cercetare, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, un hotel pentru personalul medical, un hotel pentru familiile pacienților și o grădiniță. Locuitorii întregii regiuni a Moldovei au nevoie de acest spital. Este vorba despre mii de pacienți anual, inclusiv copii născuți cu malformații cardiace, pentru care singura șansă la viață este plecarea la o clinică în străinătate”, a declarat primarul Dan Niță.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Costel Alexe, a anunțat următoarele etape care vor trebui să fie parcurse în vederea implementării acestei importante investiții pentru județ și întreaga regiune a Moldovei, precizând că licitația de proiectare și execuție a lucrărilor va fi realizată cu o clauză suspensivă (ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în funcție de asigurarea sursei de finanțare), scopul fiind de a câștiga timp în implementarea proiectului.

„În prezent România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. În Moldova avem o densitate de circa 45.000 de locuitori la un pat de spital, în restul țării fiind 13.000 de locuitori. Nu facem decât să cerem ce ni se cuvine, iar statul român ar fi trebuit să gândească și să facă toate diligențele necesare prioritizării în domeniul sănătății. Astăzi, Consiliul Județean are un parteneriat solid cu Primăria comunei Miroslava și Institutului de Boli Cardiovasculare. În aproape un an, împreună am reușit să avem un parteneriat cu Ministerul Sănătății, am realizat studiul de fezabilitate, iar acum avem emisă autorizația de construire. Dacă am fi fost în aceeași formulă, iar statul român ar fi dat posibilitatea județului Iași să facă Spitalul Regional de Urgență, ar fi durat șapte ani să avem un studiu de fezabilitate? Cu siguranță că nu. De aceea trebuie să mergem mai departe cu diligențele, în echipă. Nu este normal ca pacienții noștri să meargă la București sau în vestul țării pentru a se trata”, a afirmat Costel Alexe.

Proiectul a fost demarat în urmă cu aproximativ 15 ani, inițiatorul fiind prof. dr. univ. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

Prezent, de asemenea, la evenimentul care a avut astăzi la Miroslava, prof. univ. dr. Grigore Tinică a anunțat că viitoarea unitate medicală va avea 27 de secții și compartimente, din care șapte vor fi în premieră în România.

„Îmi exprim satisfacția că acest proiect își urmează cursul firesc. Practic, prin emiterea acestei autorizații s-a dat startul următoarei etape, adică cea a licitației pentru realizarea proiectului tehnic și a lucrărilor. Consiliul Județean lucrează deja la caietul de sarcini, iar anul viitor am putea ajunge în faza de adjudecare a licitației. Comparativ cu celelalte proiecte din țară, acest lucru ne plasează destul de în față. Chiar dacă noi am pornit mai târziu decât ceilalți aplicanți, grație echipelor de la Primăria Comunei Miroslava și Consiliul Județean, lucrurile au mers mai repede decât în alte zone ale țării. Acest lucru a fost observat și de domnul ministru al Sănătății, care s-a convins că este un proiect necesar. Totodată, ministrul Fondurilor Europene ne-a asigurat că acest proiect este pe drumul cel bun”, a spus prof. univ. dr. Grigore Tinică.

Valoarea totală a proiectului privind construcția Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași este 2.774.481.567,35 lei (cu TVA), din care 1..759.377.811,86 lei (cu TVA). Numai construcția propriu-zisă a spitalului. Suprafață totală a proiectului va fi 120.000 metri pătrați (12 hectare). Regimul maxim de înălțime al construcțiilor va fi de 8 niveluri (înălțimea maximă: 30 de metri), acestea având o suprafață construită totală de 24.525,07 metri pătrați.