Fonogramele memoriei – primul ghidaj audio stradal din Iași

Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 15.00, pe pietonalul din fața Primăriei va avea loc lansarea primului ghidaj audio stradal din România, pe cinci trasee culturale: B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt, B-dul Carol I, Strada Lăpușneanu, B-dul Independenței și Strada Cuza Vodă. Fișierele audio sunt integrate în harta website-ului www.monumentediniasi.ro și vor putea fi accesate cu ajutorul codurilor QR pe care le veți descoperi pe trotuare, alături de o imagine reprezentivă pentru traseu, într-un desen de tip grafitti.

Deschiderea proiectului va fi urmată de un tur ghidat cu publicul pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, fosta Uliță Mare a orașului, alături de istoricii Cătălin Botoșineanu, Dorin Dobrincu și Florea Ioncioaia, ghidul cultural Irina Tacu și criticul de artă Maria Bilașevschi.

Evenimentul este parte a proiectului “Fonogramele memoriei”, implementat de Asociația “Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.)”, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași și Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Iași, cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.). Intrarea este liberă!

Proiectul “FONOGRAMELE MEMORIEI” își propune să pună în valoare patrimoniul istoric arhitectural al orașului Iași cu ajutorul tehnologiei digitale, cu impact asupra dezvoltării turismului cultural. Proiectul îmbină mai multe arii și domenii culturale – artele vizuale, noile media, cercetarea academică și educația prin cultură. Ghidajul audio urmează topografia străzilor centrale, în care sunt concentrate cele mai multe clădiri de patrimoniu, aflate în lista monumentelor istorice. Vizitatorii le pot parcurge, în plimbare, ascultând relatări despre istoria orașului și despre personalitățile care au pășit pe străzile sale în  diverse epoci. O altă activitate importantă a proiectului este maparea a 30 de clădiri istorice importante de pe traseele menționate. Fiecare clădire va beneficia de un pachet informațional – scurte filme de prezentare realizate de specialiști (istorici, critici de artă), texte inedite, fotografii. De asemenea, echipa proiectului propune publicului ieșean și turiștilor realizarea a patru tururi ghidate de către istorici pe străzile centrale ale orașului – unul din acestea fiind dedicat persoanelor nevăzătoare, precum și un concurs adresat tinerilor (elevi și studenți) care are ca obiect crearea unor proiecții 3D ale unor clădiri sau statui din Iași astăzi dispărute, iar lucrările premiate vor fi integrate în website-ul realizat în cadrul proiectului.