Comisia parlamentară pentru legile Justiţiei a adoptat proiectul privind organizarea judiciară

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat, luni, proiectul privind organizarea judiciară, înregistrându-se 12 voturi „pentru” şi şase „împotrivă”.

Parlamentarii din comisie au finalizat săptămâna trecută dezbaterile pe articole la acest proiect.

Printre amendamentele adoptate se numără unul potrivit căruia hotărârile judecătoreşti pot fi semnate şi cu semnătură electronică calificată.

Amendamentul, propus de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost preluat de parlamentarii PSD din comisie.

Propunerea urmăreşte asigurarea celerităţii în semnarea hotărârii judecătoreşti, în situaţii cu caracter excepţional precum pandemii, stare de război, urgenţă sau alertă.

„Prin implementarea semnăturii electronice autorizate în cazul hotărârii judecătoreşti se vor restrânge situaţiile la care judecătorii care au participat la judecarea cauzei sunt împiedicaţi să semneze hotărârile judecătoreşti, ceea ce ar atrage semnarea acestora de către preşedintele instanţei care nu a fost membru în complet”, se arată în motivarea amendamentului.

Reglementarea semnăturii electronice în conţinutul legii privind organizarea judiciară se încadrează în contextul dezideratului de digitalizare a instanţelor, au mai susţinut iniţiatorii amendamentului.

Preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, deputatul liberal Gabriel Andronache, preciza, la finalul dezbaterilor pe articole, că prin amendamentele aduse proiectului privind organizarea judiciară s-a urmărit întărirea rolului structurilor de conducere ale organelor din cadrul puterii judecătoreşti.

Potrivit acestuia, una dintre reglementări vizează modul în care sunt alcătuite instanţele de judecată şi cum sunt organizate celelalte instituţii din justiţie.

„Este reglementat şi Institutul Naţional al Magistraturii prin această reglementare (…). În mod evident, prin toate amendamentele aduse proiectului propus de către Guvern, întărim rolul structurilor de conducere ale acestor organe din cadrul puterii judecătoreşti şi acest aspect a fost evidenţiat ca fiind pozitiv de toate autorităţile relevante din domeniu, de la CSM, Ministerul Public, DNA, DIICOT. Sunt elemente de nuanţă, dar care sunt importante pentru buna funcţionare a Justiţiei în perioada următoare. În tot ceea ce am supus votului şi a fost discutat cadrul comisiei, am respectat şi avizul CSM. Totodată, au fost respectate şi sunt aplicate recomandările Comisiei de la Veneţia, recomandări date prin avizul anterior solicitat de fostul ministru al Justiţiei”, a declarat Andronache, pentru AGERPRES. AGERPRES