Iohannis – mesaj de Roş Haşana: Să participăm fiecare, prin gesturi concrete, la apărarea valorilor umaniste şi democratice

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul sărbătorii Roş Haşana – Anul Nou Evreiesc 5783, subliniind că, alături de celelalte minorităţi naţionale din România, comunitatea evreiască reprezintă „un serios partener de dialog şi acţiune pentru binele comun”.

„Potrivit tradiţiilor milenare evreieşti, sărbătoarea de Roş Haşana este încununată de bucuria începutului, de reînnoirea spiritului şi a întregii creaţii. Din nefericire, sărbătoarea Anului Nou Evreiesc se desfăşoară în acest an sub umbra războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Un conflict militar care a provocat o imensă suferinţă, pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale care îi copleşesc pe semenii noştri din Ucraina. Crizele generate de pandemia de COVID-19 şi consecinţele economice şi umanitare dramatice pe care le-a produs războiul din Ucraina au lăsat urme adânci în sufletul nostru. Şi totuşi, în pofida tuturor încercărilor, am devenit mai empatici şi mai implicaţi, iar Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic a fost în toată această perioadă, prin acţiune concretă, un exemplu de solidaritate, compasiune şi angajament”, a afirmat şeful statului în mesajul care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, la Templul Coral din Bucureşti.

Potrivit lui Iohannis, dacă se acţionează cu înţelepciune şi hotărâre, se va reclădi ceea ce s-a distrus şi se va putea restabili echilibrul vieţii care a fost afectat de violenţă şi ură.

„Să avem speranţă că Anul Nou Evreiesc va marca şi începutul unui viitor al prosperităţii clădite pe pace, înţelegere şi toleranţă! Să participăm fiecare, prin gesturi concrete, la apărarea valorilor umaniste şi democratice, care sunt reperele României europene!”, a evidenţiat şeful statului.

El a apreciat implicarea tuturor membrilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic în efortul comun de a depăşi crizele multiple din această perioadă.

„Împreună cu celelalte minorităţi naţionale din România, comunitatea evreiască este un serios partener de dialog şi acţiune pentru binele comun, care contribuie la buna noastră convieţuire într-o lume frământată”, a mai transmis Iohannis. AGERPRES