S-a deschis noul an academic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

Luni, 26 septembrie, a avut loc inaugurarea noului an academic la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. La eveniment au fost prezenți, alături de conducerea universității, reprezentanții autorităților locale, cadre didactice și studenți ai UAIC.

Ceremonia a fost deschisă de rectorul UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, care în discursul său a subliniat importanța actului academic.

„Noul an universitar ne readuce față în față, redă depline valențe vieții academice, științifice și studențești. Va trebui să menținem calea îndeplinirii misiunii academice asumate, trecând peste amenințările pandemice, economice și geostrategice. Bun venit la UAIC studenților din anul I, bun revenit la UAIC tuturor studenților universității noastre”, a afirmat Tudorel Toader.

Rectorul UAIC a prezentat în continuare cele mai actuale informații despre universitate, menționând varietatea ofertei academice și noile programe de studii, rezultatele remarcabile obținute la admiterea 2022, rezultatele deosebite în cercetare sau internaționalizare dar și stadiul investițiilor finalizate sau în curs de finalizare. Prof. univ. dr. Tudorel Toader a încheiat cu mulțumiri și o urare adresată întregii comunități academice: „Vă mulțumesc pentru participarea la acest eveniment și pentru eforturile depuse în slujba Universității noastre. Vă doresc sănătate în noul universitar. Vivat Academia!”

În cuvântul său, primarul Mihai Chirica, absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza, a subliniat că administrația locală este întotdeauna deschisă realizării de parteneriate cu instituțiile de învățământ superior, fie ele de stat sau private, acesta fiind una din elementele esențiale ale strategiei de dezvoltare a Iașului.

„În fiecare toamnă, zecile de mii de studenți care iau cu asalt orașul transformă radical Iașul. E un zumzet, o efervescență, o explozie de tinerețe și entuziasm peste tot în jur! Iașul devine Capitala Tinereții! Ca absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, pot spune că este o onoare să înveți la cea mai veche universitate din țară! Dar este și o obligație să aplicăm ceea ce învățăm pentru a face mai bună viața celor de lângă noi. De aceea, administrația locală este întotdeauna deschisă parteneriatelor cu universitatea și facem tot ce ne stă în putință pentru a conecta, la rândul nostru, mediul academic cu mediul privat. Acesta este unul dintre elementele esențiale ale strategiei de dezvoltare durabilă a Iașului”, a spus primarul.

Adresându-se studenților, șeful municipalității le-a cerut acestora să se imple active în viața comunității, să intre în politică și să se îndrepte spre administrație, pentru a aduce un suflu nou acestor domenii.

“Profitați de faptul că Iașul organizează an de an o multitudine de evenimente dedicate culturii și educației. Profitați că Iașul este un oraș care se dezvoltă rapid și are tot mai multă nevoie de forță de muncă bine calificată. Am convingerea că Educația va deveni în cele din urmă, în pofida ezitărilor tuturor guvernanților din ultimele peste trei decenii, cu adevărat o prioritate națională! Datorită dumneavoastră! Vă doresc mult succes în noul an universitar!”, se arată în încheierea mesajului transmis de primarul Mihai Chirica.