Screeningul timpuriu al comorbidităţilor şi management integrat – necesare în Strategia naţională HIV/SIDA

Strategia naţională HIV/SIDA ar trebui să includă screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, pentru a se garanta un nivel satisfăcător al calităţii vieţii pentru persoanele cu această afecţiune, susţin experţii în domeniu.

Un număr de 70 de experţi care au participat, marţi, la dezbaterea „Infecţia HIV/SIDA – Încotro? Noua Strategie naţională HIV/SIDA 2022-2030” organizată de preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, Adrian-Streinu Cercel, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi HIV Outcomes România, au adoptat o declaraţie cu privire la propunerea de strategie naţională HIV/SIDA pentru asigurarea căilor de creştere a calităţii vieţii persoanelor cu această afecţiune.

Potrivit unui comunicat de presă al Senatului transmis miercuri AGERPRES, documentul a fost înaintat Ministerului Sănătăţii.

„Sperăm că această strategie va fi adoptată în toamnă, cu buget adecvat şi susţinută de apariţia unui nou ghid naţional pentru HIV”, au transmis semnatarii declaraţiei.

Ei afirmă că finanţarea studiilor de cohortă reprezintă modalitatea optimă de identificare a informaţiilor „utile” legate de evoluţia pe termen lung a sănătăţii persoanelor care trăiesc cu HIV.

Conform experţilor, educarea populaţiilor „cheie” trebuie facilitată prin includerea în strategie a unor prevederi care să înlesnească înfiinţarea unor grupuri mixte de interacţiune, formate din personal medical specializat şi reprezentanţi ai ONG-urilor, „care să se deplaseze către beneficiari”.

„Pentru aceste grupuri mixte vor trebui identificate modalităţi practice de finanţare a activităţii. În acest sens, considerăm că este imperios necesar a fi bugetate şi editarea/crearea de broşuri informative despre prevenţie şi conduită recomandată pentru HIV şi alte boli transmisibile (Hepatitele B şi C, TBC, sifilis, gonoree, variola maimuţei, etc)”, se arată în declaraţie.

În egală măsură, este accentuată necesitatea combaterii stigmei şi discriminării HIV din sistemele de sănătate, despre care se menţionează că ar fi recomandabil să fie făcută printr-un program susţinut de cursuri de perfecţionare a personalului medico-sanitar în privinţa complexităţii fenomenului HIV.

De asemenea, se evidenţiază că Strategia naţională HIV/SIDA 2022-2030 trebuie să includă crearea unui program naţional de formare pentru HIV a personalului medical, susţinut de specialiştii în domeniu la nivelul centrelor regionale. AGERPRES