Sri Lanka le-a interzis miercuri funcţionarilor să-şi exprime opinia pe reţelele sociale, după ce unii dintre ei au denunţat pe astfel de platforme problemele de sănătate ale elevilor cauzate de malnutriţie, efect al gravei crize economice ce afectează ţara, relatează AFP.
Într-o ordonanţă adresată celor 1,5 milioane de angajaţi la stat, Ministerul Administraţiei publice a atenţionat că interdicţia de a vorbi cu presa va fi extinsă şi la reţelele sociale.
„Exprimarea opiniilor pe reţelele sociale de către un funcţionar (…) va constitui o infracţiune ce va antrena o măsură disciplinară”, se arată în textul ordonanţei.
Aceasta vine după ce profesori şi responsabili locali ai ministerului sănătăţii au făcut cunoscut că zeci de elevi au leşinat în şcoli din cauza lipsei hranei.
De la sfârşitul lui 2021, ţara cu 22 de milioane de locuitori este zdruncinată de o criză economică fără precedent, marcată de penurii drastice de alimente, combustibil şi medicamente, în lipsa valutelor necesare pentru importul unor produse esenţiale.
Ministrul sănătăţii, Keheliya Rambukwella, a respins alegaţiile de malnutriţie în rândul copiilor, acuzându-i pe funcţionari că exagerează „din motive politice”.
Totuşi, cel mai recent raport al Programului alimentar mondial susţine că şase milioane de srilankezi, adică aproape o treime din populaţia ţării, se află în „situaţie de insecuritate alimentară şi au nevoie de ajutor umanitar”.
Penuriile au provocat de altfel manifestaţii importante în această ţară din Asia de sud.
În momentul de vârf al mişcării de contestare, mii de manifestanţi au luat cu asalt, în iulie, reşedinţa oficială a preşedintelui Gotabaya Rajapaksa, obligându-l să se refugieze în străinătate, de unde şi-a anunţat demisia.
La puţin timp după preluarea puterii de către succesorul său, Ranil Wickremesinghe, armata a dispersat un protest sit-in în faţa preşedinţiei şi a arestat câteva sute de persoane, pentru ca apoi manifestaţiile în capitală să fie interzise.
În septembrie, Sri Lanka a pledat pentru un acord rapid al creanţierilor săi în vederea unui împrumut de 2,9 miliarde de dolari de la FMI, dar acesta a condiţionat aprobarea unui plan de salvare a ţării de restructurarea datoriei.
China este principalul creditor bilateral, deţinând peste 10% din datoria externă a Sri Lankăi, iar funcţionari implicaţi în tratative au afirmat la începutul acestei luni că este crucial să se ajungă la un acord cu Beijingul. AGERPRES