Iașul, gazda celei de-a 47-a ediții a Congresului Național al Societății Române de Neurochirurgie

La Palatul Culturii au debutat joi lucrările Congresului Internațional al Societății Române de Neurochirurgie, manifestare de tradiție, aflată în acest an la cea de-a 47-a ediție. Timp de trei zile, la eveniment sunt prezenți peste două sute de specialiști din țară și de peste hotare, care vor expune în cadrul sesiunilor în plen și pe secțiuni ultimele noutăți din domeniul neurochirurgiei. În parallel cu această manifestare, la Iași are loc și cea de-a ediție a Cursului Francez de Neurochirurgie, precum și a IV-a ediție a Congresului Național de Neuroștiințe Moderne din România. La festivitatea de deschidere au fost prezenți, pe lângă organizatori și participanți, reprezentanții autorităților locale precum și cadre didactice și studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași.

„Știința nu ia pauză, indiferent de vremuri. Viața ni s-a schimbat mult și continuă să ni se schimbe. Am devenit mai solidari și așa trebuie să rămânem. Principala problemă a lumii de azi este aceea a adaptării la noile vremuri. După o perioadă lungă și dificilă cauzată de pandemia de COVID-19, suntem încântați să ne putem întâlni din nou personal, față în față, și vă asiguram că vom implementa toate măsurile necesare pentru a asigura sănătatea și siguranța participanților”, a declarat conf. univ. dr. Lucian Eva, Managerul General Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Președinte Congresului de la Iași, în mesajul de deschidere a manifestării.

În cuvântul său, primarul Mihai Chirica a subliniat rolul și importanța neurochirurgiei românești în domeniul medicinei și progresele spectaculoase înregistrate în ultimii ani de specialiștii ieșeni.

„Cu aproximativ o jumătate de secol în urmă, doi români, un inginer și un medic, Edmond Nicolau și Constantin Bălăceanu-Stolnici, propuneau un model cibernetic al neuronului. Inspirat de reușitele celor doi, marele matematician Grigore Moisil realiza la rândul său schema unui calculator de mare putere! Legenda spune că Moisil s-ar fi dus la Ceaușescu pentru a cere un milion de dolari cu scopul de a construi calculatorul, promițând totodată că România va deveni astfel una dintre marile puteri ale tehnicii de calcul moderne. Din păcate, moartea prematură a matematicianului a blocat proiectul, iar câțiva ani mai târziu Ceaușescu însuși va decide că atât psihologia, cât și cibernetica sunt periculoase pentru popor…  Povestea de mai sus demonstrează că România a avut întotdeauna oameni de știință de mare valoare, din toate domeniile, dar și conducători care nu au înțeles provocările vremurilor. Oare ce s-ar întâmpla dacă autoritățile ar fi, dimpotrivă, mereu în pas cu timpurile pe care le trăim?! Oraș al marilor școli și al savanților de renume, Iașul este deosebit de onorat să găzduiască astfel de evenimente care ne bucură fiindcă mai uităm de politică și de crizele care zguduie lumea și, de asemenea, ne fac mândri să fim contemporani cu cercetări științifice și tehnologii de top! Felicitări organizatorilor și mult succes lucrărilor congresului!”, se arată în mesajul primarului Mihai Chirica.

“În anul în care la Spitalul de Neurochirurgie „Profesor Doctor Nicoale Oblu” a fost dat în folosință cel mai modern aparat de Radiochirurgie stereotactică cu raze Gamma, cred că Iașul era locul cel mai potrivit pentru organizarea acestui eveniment care reunește importanți specialiști în neurochirurgie.  Ne bucurăm să putem găzdui la Iași acest congres cu participare internațională și le doresc tuturor celor prezenți să aibă parte de o experiență științifică pe măsura așteptărilor. Felicitări organizatorilor și mult succes!”, a transmis, la rândul său, Costel Alexe, președntele Consiliului Județean Iași,

”Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” a devenit unul dintre reperele naționale și internaționale în ceea ce privește neurochirurgia. În perioada 2016 – 2020 au fost demarate și implementate investiții majore în echipamente moderne, unice în țară care sunt utilizate zilnic pentru salvarea de vieți omenești. Și în această perioadă se lucrează la noi proiecte importante, precum înființarea unui Centru Regional de Excelență în tratarea accidentului vascular cerebral (AVC), un proiect care a fost prezentat deja la Ministerul Sănătății și care beneficiază de susținerea ministrului Alexandru Rafila. Felicitări managerului general Lucian Eva pentru că a adus Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” în elita neurochirurgiei mondiale”, a spus, în alocuțiunea sa, Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Pe întreaga durată a congresului, pe holurile Palatului Culturii este amenajată o expoziție cu ultimele noutăți în domeniul echipamentelor medicale de profil.