Tur ghidat și expoziție itinerantă în cadrul proiectului cultural “Iași, ARTCODE II”

Sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 16.00,va avea loc lansarea proiectului cultural “Iași, ARTCODE  II”, pentru a afla poveștile orașului, ale monumentelor istorice pe lângă care trecem adesea.

“Ne vom întâlni în fața Galeriilor Uniunii Artiștilor Plastici și vom pleca într-un tur ghidat pe strada Lăpușneanu, Piața Unirii, Strada Vasile Alecsandri și ne vom opri în fața Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T.Popa”. Ne vor încânta cu informații inedite Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal, Maria Bilașevschi, critic de artă, Irina Tacu, ghid cultural, chirurgul Eugen Târcoveanu, editorul revistei “Însemnări ieșene” și istoricul Florea Ioncioaia. Și pentru ca poveștile să fie mai interesante, vom veni cu orașul vechi…pe șevalet. În trei dintre punctele de pe traseu vom organiza mici expoziții cu fotografii de epocă, care ne vor ajuta să regăsim Iașul dispărut”, anunță inițiatorii proiectului într-un comunicat.

Evenimentul este organizat de Asociația „Societatea de Studii Istorice din România”, cu o co-finanțare de la Primăria Municipiului Iași. Intrarea este liberă.

Proiectul “IAȘI, ARTCODE II” își propune recuperarea patrimoniul arhitectural al municipiului Iași cu ajutorul ultimele tehnologii digitale (mapare GPS, coduri QR, proiecții 3D), cu impact asupra dezvoltării turismului cultural. Proiectul îmbină mai multe arii și domenii culturale – artele vizuale, noile media, cercetarea academică, educația prin cultură și turismul cultural.

Activitățile din acest proiect presupun integrarea pe harta GPS a website-ului www.monumentediniasi.ro a 20 de puncte de interes cultural – clădiri de patrimoniu dar și proiecțiile 3D ale unor clădiri care nu mai există, relevante pentru istoria orașului. Vom prezenta astfel tinerei generații și publicului vizitator, imaginea orașului Iași așa cum îl știm din fotografiile de epocă, înainte de a fi distrus de bombardamentele din al doilea Război Mondial, calamităților naturale (incendii, cutremure), dar mai cu seamă, a sistematizării orașului în anii șaizeci și șaptezeci.

Cele mai importante puncte de interes cultural vor avea “atașate” scurte filme de prezentare realizate cu ajutorul istoricilor, articole, fotografii și link-uri către alte site-uri care completează pachetul informativ. Fiecare clădire de patrimoniu prezentată va avea atașat un cod QR care, prin scanare, va face posibilă accesarea website-ului unde se găsesc informații despre povestea monumentului istoric.

De asemenea, echipa proiectului propune publicului ieșean și turiștilor realizarea a două tururi ghidate de către istorici pe străzile centrale ale orașului, în timpul cărora participanții pot viziona și mici expoziții FOTO itinerante (se vor folosi șevalete) cu imagini de epocă ale clădirilor prezentate de istorici.

O altă activitate a proiectului este organizarea unui concurs adresat tinerilor (elevi și studenți) care are ca obiect crearea unor proiecții 3D ale unor clădiri sau statui din Iași, astăzi dispărute, Premiile vor cumula suma de 3500 de lei (trei premii) iar lucrările premiate vor fi integrate în website-ul realizat în cadrul proiectului. Concursul a fost lansat pe data de 26 septembrie.