Deschidere de an academic la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”

În parcul delimitat de căminele T9 și T11 din Campusul studențesc “Tudor Vladimirescu” a avut loc luni deschiderea oficială a noului an academic de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).

La eveniment au fost prezenți, alături de cadre didactice și studenți, reprezentanți ai autorităților locale, rectorii universităților de stat din Iași, precum și rerezentanții companiilor și instituțiilor partenere TUIASI.

„În afară de bucuria revenirii în amfiteatre și laboratoare fără restricții, în afara celor minimale privind protejarea individuală, începerea acestui an universitar ne aduce bucuria confirmării depline a interesului crescut și meritat de care se bucură în ultimii ani învățământul tehnic. În acest sens, în urma admiterii din acest an, am solicitat și am primit din partea Ministerului Educației o majorare cu până la 30% a locurilor alocate, record al ultimilor ani. Ne bucurăm pentru că, prin această majorare a numărului de locuri, mai mulți boboci, și nu doar boboci, vor avea posibilitatea să utilizeze echipamentele de ultimă generație din laboratoarele fiecărei facultăți a universității noastre”, a declarat, în cuvântul de deschidere, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

„Cu aproximativ două secole în urmă, cărturarul Gheorghe Asachi punea la Iași bazele teatrului în limba română, iar mai apoi pe cele ale presei românești, dar și pe cele ale învățământului superior. Asachi a fost un întemeietor de școală nouă, care a crezut cu toată puterea că românii pot da oameni mari.

Mă bucur că Universitatea Tehnică, care poartă numele acestui ilustru cărturar, vrea și știe să facă performanță și în vremuri de criză. Nu putem avea o industrie puternică, o economie dezvoltată, dacă nu investim masiv în învățământul tehnic și în domeniile de înaltă tehnologie! Din fericire, în ultimii ani, asistăm la un reviriment al învățământului tehnic din Iași! Este un semn bun și pentru România, și pentru Iași! Faptul că se caută specialiști, faptul că se caută ingineri arată că industria, domeniile productive ale economiei contează tot mai mult.

Strategia de dezvoltare a Iașului pune accent pe inovare și creativitate, de aceea această mult așteptată înviorare a învățământului tehnic nu poate decât să ne bucure. Studenții, tinerii absolvenți și cercetătorii trebuie susținuți pentru a rămâne în țară, pentru a-și aduce contribuția la dezvoltarea Iașului și a întregii Regiuni de Nord-Est.

Consider că școala politehnică românească, prin absolvenții pe care îi trimite pe piața muncii, poate profita la maximum de această expansiune economică. De altfel, în opinia mea, universitățile românești au contribuit decisiv la această schimbare de paradigmă a economiei românești, care poate deveni tot mai performantă!

Avem imensul privilegiu de a trăi într-un oraş care a făcut din școală un blazon. Eu cred că Cetatea Iaşului este indisolubil legată de educația de cea mai înaltă calitate. Oricâte mărci, oricâte branduri am căuta să asociem oraşului nostru, Iaşul va ramâne pentru totdeauna oraşul marilor şcoli, al marilor dascăli, al marilor lecţii de istorie!, a declarat, în mesajul său, primarul Mihai Chirica.

După alocuțiunile susținute de reprezentanții universității și oficialitățile locae, festivitatea de deschidere a noului an academic la TUIASI a continuat cu un moment artistic, după care, după amiază, începând cu ora 16.00, actorii Ateneului Național din Iași vor pune în scenă piesa de teatru „Comedie cu olteni”. Cu o oră mai devreme, de la 15.00, în același parc, luptătorii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Iași (SAS) vor face o demonstrație a tehnicilor de luptă, a echipamentelor aflate în dotarea SAS și a câinilor de serviciu cu care aceștia merg în intervenții.

Aceiași luptători SAS vor organiza și o sesiune de cursuri de autoapărare pe terenul de sport acoperit, de la ora 13.00, pentru studenții TUIASI, accesul la aceasta realizându-se în baza unui număr limitat de locuri.

Ziua se va încheia cu un concert de bun venit pentru studenții TUIASI, susținut de artiști locali pe scena amplasată în parcul dintre căminele T9 – T11.