Iran: Cursuri suspendate după incidente violente într-o importantă universitate din Teheran

Cursurile faţă în faţă au fost suspendate începând de luni la cea mai importantă universitate ştiinţifică din Iran după incidente violente duminică seară între studenţi şi forţele de securitate din Teheran, a anunţat o agenţie de ştiri locală, citată de France Presse.

„Universitatea de Tehnologie Sharif a anunţat că, din cauza evenimentelor recente şi a necesităţii de a proteja studenţii (…), toate cursurile vor avea loc virtual începând de luni”, potrivit agenţiei Mehr.

Conform acestei agenţii, două sute de studenţi s-au adunat duminică după-amiază la Universitatea de Tehnologie Sharif şi au scandat sloganuri ostile sistemului religios în vigoare în Republica Islamică Iran, precum „femeie, viaţă, libertate” sau „studenţii preferă moartea în locul umilinţei”.

Potrivit agenţiei Mehr, aceştia protestau împotriva uciderii lui Mahsa Amini şi a arestării unor studenţi în recentele manifestaţii, declanşate la 16 septembrie de moartea tinerei de 22 de ani, arestată cu trei zile înainte de poliţia moravurilor din Teheran pentru încălcarea strictului cod vestimentar ce obligă în special femeile să poarte vălul.

Poliţia a tras bile de cauciuc, de oţel şi gaze lacrimogene. Forţele de securitate în civil şi poliţia au fost staţionate duminică seară în faţa intrării de nord a universităţii, potrivit agenţiei.

Pentru a calma situaţia, ministrul ştiinţei a intrat în universitate pentru a discuta cu studenţii şi a început un dialog cu forţele staţionate în jurul instituţiei, a adăugat aceeaşi sursă. AGERPRES