Primul volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române va fi lansat joi

Primul volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române care urmează să prezinte, documentar şi analitic, activitatea de peste un secol şi jumătate a celei mai mari şi mai bogate biblioteci din România, va fi lansat joi.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, vor lua cuvântul preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, vicepreşedintele Academiei Răzvan Theodorescu şi directorul general al Bibliotecii Academiei Române, Nicolae Şt. Noica.

„La o istorie dezvoltată a Bibliotecii Academiei s-au gândit mulţi, dar aceasta a rămas până astăzi în stadiul de proiect. Iată că noua conducere şi colectivul de cercetători ai instituţiei împlinesc un mare deziderat şi pun în practică gândul mai vechi. Istoria Bibliotecii Academiei Române vrea să răspundă dorinţei intelectualilor, să retrezească gustul tinerilor pentru carte, pentru manuscrise, pentru stampe, pentru monede şi medalii, pentru hărţi, adică pentru acele grăunţe de aur elaborate de minţile cele mai luminate şi lăsate moştenire urmaşilor”, scrie în prefaţa primului volum academicianul Ioan-Aurel Pop.

Primul volum din Istoria Bibliotecii Academiei Române, dedicat perioadei 1867 – 1885, aduce în atenţie epoca de pionierat şi în acelaşi timp de mare efervescenţă a constituirii şi organizării după principii moderne a unei instituţii cu menire naţională, responsabilă de colectarea, conservarea şi promovarea memoriei spiritualităţii româneşti.

Profesorul Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a subliniat că prin acest prim volum se aduce „un omagiu erudiţilor şi patrioţilor români de la mijlocul secolului al XIX-lea, care nu şi-au precupeţit timpul, entuziasmul, energia, inteligenţa şi averile pentru a înălţa o instituţie fundamentală într-un stat modern”.

Istoria Bibliotecii Academiei Române este un amplu proiect gândit în 10 volume.

Înfiinţată la 6 august 1867, Biblioteca Academiei Române a sărbătorit recent împlinirea a 155 de ani de activitate neîntreruptă, timp în care şi-a îmbogăţit neîncetat colecţiile, devenind una dintre cele mai importante biblioteci patrimoniale din sud-estul Europei şi un spaţiu de referinţă pentru cercetătorii din întreaga ţară şi din lume.

Biblioteca Academiei Române este astăzi o bibliotecă enciclopedică, reunind un impresionant patrimoniu de carte, de manuscrise, incunabule, hrisoave, hărţi şi atlase, partituri muzicale, lucrări de grafică, cea mai bogată colecţie de fotografie şi cel mai bogat fond numismatic din ţară, precum şi cea mai completă colecţie de presă românească. AGERPRES