Breaking News

Rafila despre pastilele de iodură de potasiu: Nu putem să eludăm legea şi să eliberăm fără prescripţie medicală un produs

Pastilele de iodură de potasiu trebuie să fie eliberate doar pe bază de reţetă, potrivit legii, iar varianta ca acestea să fie returnate în depozit va fi discutată la „momentul potrivit”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Noi suntem datori ca şi stat, nu neapărat ca şi Minister al Sănătăţii, să asigurăm câteva produse care pot fi utilizate într-o situaţie specială. (…) Noi nu putem să eludăm legea şi să eliberăm fără prescripţie medicală un produs care este în categoria produselor care se livrează pe bază de prescripţie medicală. Cred că o mai mare responsabilitate, atât din partea medicilor, din partea populaţiei, o înţelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de faţă va duce în timp la schimbarea acestei situaţii”, a afirmat ministrul.

El a spus că, potrivit raportărilor din luna august, numărul de persoane care au solicitat aceste pastile a crescut aproape de 200 de ori faţă de luna precedentă.

Rafila a explicat că este vorba despre un produs care are valabilitate de trei ani.

Întrebat despre posibilitatea ca aceste pastile să fie întoarse în depozite, Alexandru Rafila a răspuns: „O să luăm decizia potrivită în momentul potrivit. Important este să existe disponibilitate în cele peste 2.500 de farmacii la nivelul ţării”. AGERPRES