Rafila: Politica de dezvoltare a industriei farmaceutice trebuie să rezulte într-un document programatic

Politica de dezvoltare a industriei farmaceutice trebuie să rezulte într-un document programatic, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că a fost înfiinţat un grup de lucru care „nu se referă neapărat la criza medicamentelor, ci la o politică” în domeniu.

„Politica de preţ şi politica de dezvoltare a industriei farmaceutice (…) cred că trebuie să rezulte într-un document programatic pe care trebuie să-l înaintăm”, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a vorbit despre lipsa de interes a unor producători sau distribuitori să aducă anumite medicamente şi dispariţia unor produse din România care au mers la „exportul paralel”.

„Politica medicamentului este acea politică care face posibile două lucruri – accesibilitatea medicamentelor, pe de o parte, din punct de vedere al preţului pe care statul sau omul îl plăteşte pentru medicament şi cel de-al doilea lucru, la fel de important, este cel care ţine medicamentele pe piaţă şi trebuie să existe un echilibru care să păstreze medicamentele pe piaţă. Acest echilibru în cazul multor medicamente care lipsesc nu mai există şi trebuie să reparăm acest lucru din punct de vedere legislativ şi, cu siguranţă, va depăşi nivelul Ministerului Sănătăţii, nivelul de decizie legislativă, fie la nivelul Guvernului, fie la nivelul Parlamentului, încât să putem să asigurăm medicamente pe piaţă”, a menţionat ministrul. AGERPRES/