Uniunea Europeană convoacă ambasadorii ruşi după anexările ilegale din Ucraina

Uniunea Europeană a convocat luni cel mai înalt diplomat rus aflat în post la Bruxelles, în cadrul unei acţiuni coordonate cu statele membre pentru a condamna şi respinge ”anexarea ilegală” a unei părţi a teritoriului ucrainean, relatează AFP.

”Este vorba despre un demers la scara UE şi coordonat de UE”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt pentru afaceri externe al blocului comunitar.

Ţările membre ale UE au început vineri să convoace diplomaţii ruşi după semnarea de către preşedintele rus Vladimir Putin a anexării a patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse după începerea invaziei militare în 24 februarie.

Belgia l-a convocat pe ambasadorul rus vineri, iar Italia şi Austria au făcut acelaşi lucru luni.

Liderii UE au susţinut că nu vor recunoaşte ”niciodată” această ”anexare ilegală” executată de Rusia, iar Cei 27 definitivează în prezent un nou pachet de sancţiuni contra Moscovei.

Diplomaţii UE încearcă să surmonteze obiecţiile ridicate de mai multe state membre, printre care Ungaria şi Grecia, faţă de propunerea de plafonare a preţului petrolului rusesc vândut în lumea întreagă.

Uniunea Europenă a impus deja şapte seturi de sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei. De asemenea, UE furnizează un ajutor militar de câteva miliarde de euro Ucrainei.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. AGERPRES