Ucraina: Încălcările drepturilor omului, exacerbate de anexări (ONU)

Anexarea de teritorii ucrainene de către Rusia nu va duce decât la exacerbarea încălcărilor drepturilor omului comise de Moscova şi la sporirea suferinţelor ucrainenilor, a denunţat ONU marţi, relatează AFP

Christian Salazar Volkmann, care a prezentat în Consiliul drepturilor omului, la Geneva, un raport asupra situaţiei drepturilor omului în Ucraina, a subliniat că Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului deţine probe despre ”o serie de încălcări ale drepturilor la viaţă, la libertate şi la securitate”.

Invadarea Ucrainei de forţele ruse ”a antrenat o situaţie dezastruoasă a drepturilor omului în toată Ucraina”, a atenţionat responsabilul în teren al Înaltului Comisariat.

”Poporul ucrainean a cunoscut suferinţe şi o distrugere care nu pot fi exprimate, întrucât conflictul militar a antrenat un evantai larg de încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului umanitar internaţional, afectând atât civili, cât şi combatanţi”, a insistat el.

Rusia a anunţat vineri anexarea oficială a patru regiuni ucrainene (Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson) suscitând condamnări din partea unei mari părţi a comunităţii internaţionale şi promisiunea Kievului de a-şi recuceri teritoriile.

”Cu pretinsa anexare … Federaţia Rusă a luat măsuri care adâncesc conflictul, nu îl rezolvă, şi exacerbează încălcările drepturilor omului asociate”, a denunţat Salazar Volkmann.

Al 34-lea raport al Înaltului Comisariat privind drepturile omului în Ucraina acoperă perioada 1 februarie – 31 iulie a acestui an şi, implicit, primele luni ale războiului declanşat de Kremlin pe 24 februarie. AGERPRES