UE și PNUD vor susține eforturile de incluziune socio-economică a refugiaților

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană (UE) va acorda suport pentru 14 localități din Republica Moldova care găzduiesc refugiați din Ucraina, prin intermediul inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică” (M4EG), implementată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, sprijinul, în valoare totală de 290 de mii de euro, include distribuirea unui lot de produse, care conține truse de prim ajutor, aparate de uz casnic, mobilier, saltele, aparate de încălzit și echipamente IT. Totodată, va fi oferită oportunitatea pentru sute de refugiați de a participa într-un program de instruire în domeniul IT și al limbii române. Cursurile vor fi organizate până la sfârșitul acestui an în municipiul Bălți și în UTA Gagauz-Yeri.

„Autoritățile publice locale sunt în prima linie și au nevoie de sprijin suplimentar pentru integrarea pe piața muncii a persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina. Susținerea oferită de Uniunea Europeană pentru ca refugiații să studieze limba romană și să fie consiliați de mediatori îi va ajuta să își găsească un loc de muncă decent și să se integreze în comunitățile locale. Prin această inițiativă, vom îmbunătăți capacitățile locale și infrastructura antreprenorială și vom stimula crearea de noi afaceri în regiunile Republicii Moldova”, a afirmat ambasadorul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE la Chișinău.

Totodată, în parcurile publice din cele 14 localități desemnate va fi disponibil acces gratuit la Internet. Tot cu sprijinul UE, în primăriile beneficiare va fi angajat câte un mediator care va facilita accesul refugiaților la informații privind serviciile disponibile pentru ei și se va implica în soluționarea unor probleme precum angajarea în câmpul muncii sau înscrierea copiilor la școală.

De asistență pentru susținerea refugiaților vor beneficia orașele Dondușeni, Drochia, Bălți, Telenești, Călărași, Ungheni, Ceadîr-Lunga, Cimișlia, Cărpineni, Leova, Cahul și satele Selemet, Copceac și Palanca.