CEC Bank acordă şi în anul 2022 credite antreprenorilor, prin programul IMM Invest Plus, a anunţat joi banca.
„Continuăm să fim, pentru al treilea an consecutiv, partener al programului IMM Invest – program care a contribuit la creşterea intermedierii financiare şi a facilitat obţinerea de credite de către antreprenorii români. Până în prezent, am finanţat 3.800 de companii în cadrul programului IMM Invest. Suntem aproape de antreprenorii români şi ne bazăm pe reţeaua noastră de consilieri CEC Bank şi pe cea mai extinsă reţea bancară din ţară – cu peste 1.000 de unităţi, pentru a explica avantajele programului şi noutăţile aduse în 2022”, a declarat Ramona Ivan, Director Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale în cadrul CEC Bank.
Potrivit băncii, ca în anii precedenţi, prin programul IMM Invest Plus pot fi accesate credite cu garanţie de stat – FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, n.r.), FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural, n.r.), FRC (Fondul Român de Contragarantare, n.r.), de maximum 90% din valoarea finanţării, dobânzile fiind subvenţionate de stat pe o perioadă de 12 luni, iar comisioanele de garantare fiind subvenţionate pe întreaga perioadă de finanţare.
Valoarea dobânzilor percepute se află sub media de pe piaţă: ROBOR la 3 luni la care se adaugă o marjă între 0,75% şi 2,50% în funcţie de tipul creditului şi/sau componenţa programului.
Prin intermediul IMM Invest Plus pot fi împrumutate sume de până la 10 milioane de lei în cazul creditelor de investiţii şi până la 5 milioane de lei pentru liniile/creditele de capital de lucru.
În acest an, programul IMM Invest Plus beneficiază de un plafon total de 17,75 miliarde lei şi au fost dezvoltate noi componente care vizează activităţile din domeniul agriculturii, construcţiilor şi eficienţei energetice.
Printre componentele programului IMM Invest Plus 2022 se află IMM Invest Romania, care facilitează accesul la finanţare (credite pentru activitatea curentă sau de investiţii) pentru IMM-urile care nu sunt eligibile pe componentele specifice.
Totodată, pentru agricultură sunt componentele Agro IMM Invest şi Rural Invest care susţin companiile din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar. „Prin Rural Invest, cu garanţii acordate de FGCR, pot obţine finanţare inclusiv companiile mari”, se menţionează în comunicat.
Garant Construct este programul care susţine implementarea proiectelor privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi aliniere la obiectivele de mediu cu două sub-componente: pentru IMM-uri şi pentru UAT-uri (unităţi administrativ-teritoriale).
Pe de altă parte, IMM Prod reprezintă Componenta care susţine asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor realizate de către întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv start-up-uri, din zona urbană.
Totodată, Innovation este un program dedicat proiectelor inovative şi se urmăreşte încurajarea internaţionalizării, stimularea digitalizării şi a comerţului electronic, retehnologizarea şi brevetele.
CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 53,3 de miliarde lei, la sfârşitul primului semestru din 2022. AGERPRES