Cinci civili ucişi într-o lovitură ucraineană în regiunea Herson

Cel puţin cinci civili au fost ucişi şi tot atâţia răniţi după ce forţele ucrainene au lansat o lovitură asupra unui autobuz în partea controlată de ruşi a regiunii Herson din sudul Ucrainei, a anunţat vineri agenţia oficială de presă rusă TASS, preluată de Reuters.

Autorităţile instalate de ruşi în regiune au declarat că lovitura a fost efectuată în timp ce autobuzul transporta civili peste un pod lângă satul Darivka.

Reuters nu a putut verifica independent informaţia.

„Combatanţi ai forţelor armate ucrainene au tras într-un autobuz care transporta civili pe podul Darivski (…) şi erau în drum spre muncă”, a declarat un oficial al ocupaţiei ruse, Kirill Stremusov, pe Telegram, citat de France Presse. El a adăugat că au fost cel puţin cinci morţi şi cinci răniţi.

Înregistrări video distribuite de postul de ştiri al forţelor armate ruse Zvezda arătau epava arsă a ceea ce părea a fi şasiul unui autobuz şi o dubă grav avariată în spatele lui, cu fum ce ieşea din compartimentul său frontal, într-o coadă de automobile care aşteptau.

„Ambulanţele au sosit prompt la faţa locului şi au acordat tratament medical de urgenţă victimelor”, potrivit unui canal de Telegram al autorităţilor sanitare instalate de Rusia.

Podul Darivski, care se întinde pe aproape 100 de metri, este unul dintre singurele puncte de trecere controlate de ruşi peste
Râul Inguleţ, afluent al Fluviului Nipru.

Podul este important din punct de vedere strategic, fiindcă uneşte două zone din regiune ocupate de ruşi şi se află la doar 20 km nord-est de oraşul Herson.

El a fost bombardat de cel puţin două ori şi forţele ucrainene au declarat în august că l-au scos din funcţiune, aminteşte Reuters.

Forţele ucrainene poartă de mai multe săptămâni o contraofensivă în această regiune controlată de trupele Moscovei încă din primele săptămâni de război, aminteşte AFP.

Kievul a vizat poduri din această regiune de mai multe ori pentru a perturba aprovizionarea logistică a forţelor ruse.

Regiunea Herson este una dintre cele patru ale Ucrainei a cărei anexare a fost revendicată de Moscova în urma unor „referendumuri” denunţate de ONU, Kiev şi aliaţii săi occidentali. AGERPRES