Câştigătorul Booker Prize din 2022 va fi anunţat luni seară; Regina-consoartă Camilla va înmâna premiul

Câştigătorul din anul 2022 al prestigiosului trofeu literar Booker Prize va fi dezvăluit luni seară după ce va fi ales dintre cei şase scriitori ale căror romane au fost selectate pe lista finaliştilor, în cadrul unei ceremonii ce va fi transmisă pentru prima dată la televiziune după o pauză de trei ani cauzată de pandemia de coronavirus, informează AFP.

Regina-consoartă Camilla va înmâna celebra recompensă în una dintre cele mai vizibile misiuni publice ale sale după urcarea pe tron a soţului ei, regele Charles al III-lea, luna trecută.

Cinci dintre cei şase scriitori finalişti vor fi prezenţi la eveniment, însă cel mai vârstnic dintre scriitorii nominalizaţi vreodată la Booker Prize, Alan Garner, care împlineşte luni vârsta de 88 de ani, va participa prin videoconferinţă. Alan Garner a fost nominalizat cu romanul său intitulat „Treacle Walker”.

În competiţie se află şi o nuvelă a scriitoarei irlandeze Claire Keegan, „Small Things Like This”, care a câştigat la jumătatea lunii iulie Premiul Orwell pentru ficţiune politică. Acest volum prezintă, în 116 pagini, povestea unui comerciant de lemne şi de cărbuni care trăieşte în Irlanda anului 1985.

Alte două romanciere deja nominalizate în trecut la Booker Prize figurează pe lista finaliştilor din acest an: NoViolet Bulawayo, din Zimbabwe, nominalizată pentru romanul „Glory”, şi romanciera din Statele Unite Elizabeth Strout, selectată pentru volumul „Oh William!”.

Scriitorul srilankez Shehan Karanatilaka a fost nominalizat pentru cartea sa intitulată „The Seven Moons of Maali Almeida”, o satiră înţepătoare a cărei acţiune se desfăşoară pe fundalul războiului civil care a afectat ţara sa natală.

Americanul Percival Everett a fost reţinut pe lista finaliştilor pentru „The Trees”, un roman ce prezintă asasinarea în 1955 a tânărului afro-american Emmet Till în statul Mississippi.

Anul trecut, premiul Booker a fost atribuit autorului sud-african Damon Galgut pentru „The Promise”, o carte despre evoluţia unei familii de fermieri albi care trăiesc în Africa de Sud în epoca post-apartheid.

Câştigătorul va primi totodată un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (aproximativ 60.000 de euro) şi beneficiază aproape imediat de notorietate pe plan internaţional.

Salman Rushdie, Margaret Atwood şi Hilary Mantel – decedată luna trecută la vârsta de 70 de ani – se numără printre scriitorii care au câştigat în trecut Booker Prize, premiul literar care recompensează cele mai bune romane ale anului scrise în limba engleză.

Ceremonia din acest an îi va aduce un omagiu special scriitoarei Hilary Mantel, prima femeie care a câştigat de două ori acest premiu, pentru primele două volume din trilogia „Wolf Hall”, dedicată lui Thomas Cromwell.

Scriitoarea turco-britanică Elif Shafak urmează să evoce în cadrul galei de luni seară atacul comis asupra lui Salman Rushdie, înjunghiat în timpul unei conferinţe în luna august în Statele Unite.

În timpul ceremoniei, celebra cântăreaţă Dua Lipa va susţine la rândul ei un discurs în care va dezvălui importanţa pe care cărţile au avut-o în viaţa şi în cariera ei artistică. AGERPRES