Măsurile cu privire la preţul gazelor naturale trebuie să evite o creştere a consumului, spune un comisar european

Pachetul de măsuri avut în vedere de Uniunea Europeană, ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor naturale, trebuie să evite o majorare a consumului pentru acest tip de combustibil, în contextul în care există o problemă de aprovizionare fără precedent, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană urmează să propună marţi un set de măsuri care să limiteze impactul provocat de reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti asupra companiilor şi consumatorilor. Comisarii europeni au discutat posibile soluţii la o reuniune extraordinară care a avut loc duminică, a declarat Kadri Simson într-un interviu pentru cotidianul cipriot Politis.

Chiar dacă mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre UE militează pentru o plafonare a preţului gazelor, ele au opinii diferite cu privire la modalitatea în care ar trebui făcută această plafonare. Provocarea pentru UE este de a reduce costurile însă în acelaşi timp trebuie să evite provocarea de daune pieţei unice şi o majorare a cererii pentru gaze naturale într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi asigure suficiente stocuri de gaze pentru următorul sezon rece.

„Nu putem planifica o măsură care să conducă la un consum mai mare de gaze naturale, pentru că nu sunt disponibile gaze naturale”, a spus Kadri Simson.

Executivul comunitar a semnalat că se gândeşte dacă să propună o legislaţie care ar conduce la o plafonare temporară a preţului gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate. Chiar dacă un astfel de plafon limitat ar putea fi bazat pe măsurile adoptate deja de Spania şi Portugalia, este o variantă contestată de alte state membre.

Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta criza energetică la summitul lor de la Bruxelles, din 20-21 octombrie. Chiar dacă este posibil ca liderii europeni să sprijine măsuri destinate consolidării rezilienţei UE şi o mai bună poziţie în negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze, un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor este îndoielnic, susţin diplomaţii consultaţi de Bloomberg. AGERPRES