Rusia trimite armament greu în Belarus

Rusia va trimite în Belarus, la graniţa acestei ţări cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de agenţia EFE.

Primele trenuri cu militari ruşi au sosit sâmbătă în Belarus, iar duminică au aterizat acolo şi avioane militare ruseşti.

Ministerul belarus al Apărării a mai anunţat luni că gruparea militară ruso-belarusă va efectua manevre ce vor cuprinde exerciţii de tragere şi de lansare de rachete antiaeriene.

”Unităţile militare din cadrul formaţiunilor sunt planificate să fie desfăşurate la patru poligoane de instrucţie din Republica Belarus, în partea de est şi centrală a ţării, după care vor începe efectuarea activităţilor de instrucţie pentru luptă”, au mai comunicat responsabili militari de la Minsk, potrivit agenţiei Interfax.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat săptămâna trecută că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin crearea acestei grupări, pe care a descris-o ca fiind „pur defensivă”, după ce a acuzat NATO că-şi sporeşte prezenţa militară în apropierea Belarusului şi că înarmează Polonia şi ţările baltice.

Belarusul a susţinut în plus că Ucraina s-ar pregăti să-i atace teritoriul, fără a oferit argumente în sprijinul acestei acuzaţii.

În acest timp, la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, când trupele ruse trimise în Belarus sub pretextul efectuării de exerciţii militare au atacat partea de nord a Ucrainei. Trupele ruse au ajuns atunci până aproape de capitala ucraineană, de unde între timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul şi estul Ucrainei.

Noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe celelalte fronturi.AGERPRES