Artmark: Opere cu o valoare de peste un milion de euro, scoase la licitaţie

Opere în valoare de peste un milion de euro vor fi scoase la vânzare de casa Artmark la licitaţia de toamnă care va avea loc pe 25 octombrie.

Cea mai bine cotată lucrare a licitaţiei este „Natură statică cu cireşe, caise şi tutun” de Theodor Aman, estimată la 70.000-100.000 de euro.

De asemenea, la preţuri ridicate sunt scoase la vânzare lucrările: „Nomazi” şi „Ciobănaş pe Valea Doftanei” de Nicolae Grigorescu, estimată la la 50.000-70.000 de euro, respectiv la 40.000-60.000 de euro, „Câmp de porumb” de Ion Ţuculescu, la 40.000-60.000 de euro, „Maimuţa cu ochi verzi” de Ştefan Câlţia, la 25.000-45.000 de euro.

Printre lucările scoase la vânzare se mai numără „Nifon Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei” de Gheorghe Tăttărescu. Lucrarea, veche de 150 de ani, are preţul de pornire de 50.000 de euro şi poate fi considerată, potrivit Artmark, una dintre reperele cheie ale academismului şi rigorilor artei clasice din Ţara Românească. Din acelaşi registru face parte şi opera „Calinic Miclescu Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei”. Lucrarea a fost realizată de artistul oficial al Casei Regale Carol Popp de Szathmari în urmă cu 143 de ani şi are preţul de pornire de 50.000 de euro.

O altă premieră este şi studiul pentru capodopera „Vârful cu dor” de George Demetrescu Mirea, artistul care a decorat cu picturi monumentale interiorul Muzeului Naţional „George Enescu”. Opera de mari dimensiuni scoasă la licitaţie provine din colecţia mezzosopranei Nella Dimitriu şi are preţul de pornire de 25.000 de euro.

Joi, Artmark organizează o licitaţie dedicată Centenarului Încoronării. Între loturile scoase la vânzare în cadrul evenimentului se află o sabie rară de cavalerie, model 1876, decorată prin incizare cu Stema României, care a fost folosită de un ofiţer român în 1877. Modelul rar, dinainte de Marea Unire, are preţul de pornire de 600 de euro. În licitaţie se regăseşte şi Evanghelia tipărită din grija lui Mihail Grigore Sturdza, Voievod al Moldovei, pentru biserica ctitorită pe moşia sa de la Târgul Mihăileni. Piesa, considerată muzeală, este decorată cu picturi în email, iar coperţile sunt ferecate în argint aurit. Preţul de pornire în licitaţie este de 4.500 de euro.

Loturile licitaţiilor din octombrie sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pot fi admirate de luni până duminică în intervalul orar 10,00-20,00. AGERPRES