„Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a clarificat cadrul legislativ pentru stimularea investiţiilor mediului privat în activităţi de cercetare-dezvoltare. Legislaţia fiscală în vigoare prevedea deducerile pentru cheltuielile eligibile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal, în proporţie de 50%, dar exista obligaţia constituirii registrului experţilor pentru încadrarea activităţilor ca fiind de cercetare-dezvoltare”, informează un comunicat de presă al MCID transmis AGERPRES.
Potrivit ministrului Sebastian Burduja, de la 1 ianuarie 2023, sistemul va fi „pe deplin funcţional”, împreună cu registrul experţilor, ceea ce va asigura un cadru transparent, obiectiv şi predictibil pentru investiţiile private în cercetare-dezvoltare.
„După o muncă de câteva luni, împreună cu experţi din Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în consultare cu mediul privat, am reuşit să clarificăm o problemă care trena de ani de zile. Practic, deşi Codul fiscal prevede facilităţi pentru investiţiile private în cercetare-dezvoltare, companiile erau reticente în accesarea acestor beneficii, din cauza lipsei de claritate a cadrului legislativ, ceea ce ducea la o abordare neunitară din partea organului fiscal. Prin ordinul semnat ieri la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), împreună cu ordinul comun cu Ministerul Finanţelor de acum două săptămâni, punem la punct sistemul de certificare a activităţilor private de cercetare-dezvoltare”, a declarat Burduja, citat în comunicat. AGERPRES