Administraţia prorusă din Herson anunţă evacuarea a 50.000-60.000 de locuitori în stânga Niprului, în aşteptarea ofensivei ucrainene

Şeful administraţiei instalate de Moscova în regiunea ucraineană ocupată Herson a anunţat miercuri că în jur de 50.000-60.000 de locuitori vor fi evacuaţi în Rusia şi pe malul stâng al Niprului, transmite Reuters, citând TASS.

Evacuarea va dura circa şase zile, a indicat guvernatorul numit de Moscova, Vladimir Saldo.

Adjunctul său, Kirill Stremousov, le-a transmis civililor să evacueze în cel mai scurt timp posibil oraşul Herson, unde forţele ucrainene ar putea declanşa o ofensivă în orice moment.

Forţele ruse au fost împinse în spate 20-30 km în ultimele săptămâni şi riscă să rămână imobilizate pe malul drept (vestic) al Niprului.

Forţe ucrainene ‘vor începe în scurt timp o ofensivă împotriva oraşului Herson’, a declarat Stremousov într-o postare pe Telegram în cursul nopţii.

‘Vă cer să îmi luaţi cuvintele în serios şi să înţelegeţi ce înseamnă: evacuarea cât mai rapid posibil’, a adăugat el.

Într-o postare ulterioară, Stremousov a afirmat că situaţia frontului este stabilă, dar că civilii ar trebui totuşi să plece spre teritoriile din stânga Niprului. ‘Plecaţi cât mai rapid posibil, vă rog, spre malul stâng’, a spus el.

Potrivit agenţiei RIA, civilii din Herson primesc mesaje din partea administraţiei instalate de Rusia prin care li se spune să părăsească oraşul. AGERPRES