„Astăzi, Camera Deputaţilor a băgat un cui în talpa României în procesul nostru de aderare la Schengen. Menţinerea domnului Bode în funcţia de ministru de Interne reprezintă principala vulnerabilitate a României în procesul de aderare la Schengen”, a precizat Ludovic Orban într-o declaraţie de presă susţinută la Parlament.
Potrivit fostului premier, ministrul de Interne este personaj-cheie în ceea ce priveşte asigurarea securităţii frontierelor Uniunii Europene, prin intermediul Poliţiei de Frontieră, dar şi al altor entităţi din subordinea MAI.
„Atât timp cât în fruntea Ministerului de Interne este menţinut un personaj precum Lucian Bode, implicat direct într-o procedură de achiziţie pe fonduri europene, licitaţie cu dedicaţie, prin care a acordat un contract de achiziţie pentru 600 de BMW-uri către un apropiat al preşedintelui Iohannis, de asemenea, o serie de alte acuze care planează asupra domnului Bode, cum e acuzaţia de plagiat, care nu este nici astăzi rezolvată, dar şi gravele deficienţe din funcţionarea Ministerului de Interne, numirile politice sau bazate pe relaţii de rudenie, chiar în punctele cheie, creează o vulnerabilitate enormă României. Putem noi să facem lobby la nivelul Parlamentului European, la nivelul relaţiilor bilaterale, pentru că oricând poate fi folosit ca argument împotriva aderării României la Schengen un astfel de ministru în Guvern”, a transmis Ludovic Orban.
Camera Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de 55 de parlamentari de la USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, care a fost dezbătută luni în plen.
S-au înregistrat 88 de voturi „pentru”, 162 ‘contra’. Nu au votat 6 deputaţi.
Prin moţiunea simplă intitulată „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat”, semnatarii i-au cerut lui Lucian Bode să plece de la conducerea MAI, „deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei”. AGERPRES