Peste 5.400 de infecţii respiratorii acute înregistrate în ultima săptămână la Iaşi

Conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), în săptămâna 11.10.2022 – 18.10.2022, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 5.413 cazuri de infecții respiratorii acute (infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii). De asemenea, în acelaşi interval de timp  au fost raportate 184 de internări:, din care 104 IACRS (infecții virale ale căilor respiratorii superioare) – internări şi 80 de pneumonii.

Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie și până astăzi s-au vaccinat 33.332 de persoane din județul Iași. Pentru sezonul rece 2022-2023, DSP Iași a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire și care doresc să se vaccineze antigripal. Reamintim că 77.645 doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcției de Sănătate Publică Iaşi. Menționăm că în acest sezon nu s-au înregistrat cazuri de gripă.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, Direcția de Sănătate Publică Iași recomandă:

* Evitarea, pe cat posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.

* Folosirea batistei de unică utilizare;

* Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave.

* Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;

* Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.

* Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.

* Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.

 

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală.