Preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie: Peste 200 de milioane de femei din lume au osteoporoză
Ea a pledat pentru elaborarea unei strategii la nivel naţional privind osteoporoza, pentru a se putea face progrese în prevenţia şi tratarea acestei afecţiuni.
„Osteoporoza este o prioritate de sănătate publică, este mai mult decât o problemă de sănătate publică. Cifrele sunt îngrijorătoare. Peste 200 de milioane de femei cu osteoporoză la nivel mondial. Din păcate, mai puţin de una din cinci femei are osteoporoză şi mai puţin de una din trei se tratează chiar dacă apare şi o fractură osteoporotică. (…) Osteoporoza este o boală cronică şi asta înseamnă că ea necesită tratament îndelungat. Cifrele arată că mai puţin de jumătate din femei rămân încă pe terapie undeva la şase luni de la iniţierea acesteia”, a precizat Poiană, la masa rotundă „Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenţie la management de excelenţă”.
Potrivit acesteia, existenţa unei fracturi creşte exponenţial riscul apariţiei altora. Mai mult de jumătate dintre femeile care fac fractură de şold au antecedente, a menţionat Cătălina Poiană.
În opinia sa, este necesară schimbarea stilului de viaţă, dar şi creşterea conştientizării atât a pacienţilor, cât şi a specialiştilor din domeniul medical.
„Trebuie să creştem atât conştientizarea pacientului, cât şi a specialiştilor din domeniul sănătăţii. (…) Cel mai îngrijorător este faptul că se estimează pentru anul 2050 o creştere exponenţială a fracturilor de şold şi este o creştere inegală în diverse zone geografice. Se pare că cea mai mare creştere va fi înregistrată undeva în Asia, dar, în general, populaţia din acele zone este în creştere importantă în următoarea perioadă de timp. (…) Studiul nostru publicat în urmă cu câteva luni a arătat o mortalitate după fractura de şold undeva la 30%, ceea ce este o cifră cu mult peste media Europei şi este pentru că avem un procent ridicat de pacienţi care după fractura de şold nu se operează”, a explicat preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.
Ea a recomandat efectuarea de trei-patru ori pe săptămână exerciţii fizice de cel puţin 30-40 de minute pentru pacienţii care sunt la risc de pierdere de masă osoasă şi de fractură.
„Singura modalitate prin care putem să schimbăm ceva este dacă vom aborda lucrurile integrat sub forma unei strategii naţionale. (…) Fără o strategie naţională nu vom putea să progresăm deloc. (…) Principala arie de acţiuni este aceea în prevenţia primară a educaţiei. Educaţia trebuie să fie făcută la toate nivelele. Educaţie în populaţie generală, trebuie făcută educaţie la medici de a porni devreme încă din studenţie sau încă din pregătirea din rezidenţiat”, a transmis Poiană.
Masa rotundă „Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenţie la management de excelenţă” a fost organizată de Societatea Română de Endocrinologie în parteneriat cu DC Media Group, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Osteoporozei. AGERPRES