Prună (USR): Prelungirea mandatelor conducerii ANRE prin OUG, un pericol pentru sistemul energetic naţional

Deputatul USR Cristina Prună apreciază că prelungirea prin ordonanţă de urgenţă a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) riscă să „arunce în aer piaţa energiei”, deoarece deciziile luate de ANRE după 23 octombrie pot fi lovite de nulitate în instanţă.

Într-o postare pe Facebook, Prună subliniază că membrii Comitetului de reglementare al ANRE ar trebui numiţi de Parlament. Însă, potrivit acesteia, Guvernul vrea să dea o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor, doar pentru că membrii coaliţiei „nu şi-au împărţit încă funcţiile bănoase” de la conducerea ANRE.

„Mandatele a patru membri din conducerea ANRE expiră pe 23 octombrie. Din cauză că nu şi-au împărţit încă funcţiile bănoase PSD şi PNL vor să arunce efectiv în aer piaţa de energie. Planul Guvernului este simplu: să intre cu bocancii în lege. Chiar dacă membrii comitetului de reglementare al ANRE sunt numiţi de Parlament, ei vor să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să le prelungească mandatele cu 6 luni. De ce o astfel de decizie poate reprezenta un pericol la adresa sistemului energetic naţional? Pentru că orice decizie va lua ANRE după 23 octombrie se poate lovi de nulitate în instanţă. Guvernul nu poate justifica urgenţa în acest caz şi se poate ajunge la un conflict de natură constituţională”, precizează Cristina Prună.

Ea apreciază că decizia prelungirii mandatelor prin OUG este cu atât mai „strigătoare la cer”, cu cât coaliţia are majoritate în Parlament şi ar fi avut timp să organizeze în Legislativ procedura pentru numirea Comitetului de reglementare al ANRE.

„În plină criză energetică statul român se joacă cu focul doar pentru că Ciucă şi Ciolacu nu s-au hotărât cine e fericitul câştigător al sumei de 12.000 de euro lunar cât este salariul preşedintelui ANRE. Este cu atât mai strigător la cer cu cât au majoritate absolută în Parlament şi pot numi pe cine vor. Explicaţia că este criză energetică nu ţine. Au avut tot timpul din lume să organizeze procedura în Parlament. Şi până la urmă de ce să le prelungească mandatele? Activitatea ANRE până astăzi a fost execrabilă. Cât ar lua domnul Dumitru Chiriţă în plus pentru 6 luni? Cadou de la Guvernul Ciucă 72.000 de euro”, mai scrie deputata USR.

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea pentru o perioadă de şase luni a mandatelor membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care expiră la data de 23 octombrie 2022. AGERPRES