Şedinţă de lucru privind stabilirea traseului final al centurii de nord a municipiului Iaşi

Primăria Municipiului Iași a organizat miercuri, 19 octombrie, la Palatul Roznovanu, împreună cu Consiliul Județean Iași, o ședință de lucru destinată stabilirii traseului final al Centurii de Nord a Municipiului Iași, parte a Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași – Ungheni. La întâlnire au fost preyenţi, de asemenea, reprezentanții conducerii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, ai Consitrans SRL, firma care realizează studiul de fezabilitate și documentațiile pentru tronsonul Târgu Neamț – Iași – Ungheni al Autostrăzii A8, primari și reprezentanți ai comunelor traversate de autostradă, reprezentanți ai unor instituții avizatoare (Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad etc.) și ai organizațiilor neguvernamentale care militează pentru acest proiect.

„Vestea foarte bună este că dintre cele cinci variante de traseu luate în calcul pentru tronsonul cuprins între intrarea în Lețcani, dinspre Podu Iloaiei, și viitorul pod de la Ungheni, atât proiectantul, cât și CNAIR și toate celelalte instituții și organizate implicate, au agreat un traseu final, așa-numita „variantă albastră”, care are avantajul major de a ocoli zonele deja populate. Acest traseu va fi consemnat într-un memorandum al ședinței de astăzi, care va fi înaintat CNAIR și autorităților centrale ca un angajament al comunității ieșene.

Legătura dintre Centura de Nord și Municipiul Iași se va face prin DN24 – bulevardul C. A. Rosetti, care va fi lărgit la patru benzi pentru a suporta fluxul crescut de autovehicule. Pe lângă aceasta, factorii locali implicați au decis să reitereze și să sublinieze necesitatea construirii Centurii de Nord în regim de autostradă (nu de drum expres!), precum și a asigurării legăturilor, încă din faza de proiectare, cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență.

Bucuria mea este că împreună, prin dialog rațional și pragmatic, am reușit să depășim unele neînțelegeri de moment, să stabilim un traseu final al Centurii de Nord și să mergem în fața autorităților naționale și europene cu un mesaj clar și coerent. Sperăm ca și instituțiile avizatoare să lucreze cu celeritate, astfel încât CNAIR să poată lansa licitațiile pentru încredințarea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil!”, a declarat, la finalul întâlnirii, primarul Mihai Chirica.