Ucraina vrea să ceară Israelului sisteme de apărare antiaeriană

Ucraina afirmă că vrea să obţină sisteme de apărare antiaeriană sofisticate de la Israel într-o încercare de a se proteja împotriva atacurilor cu drone şi rachete ale Rusiei, relatează DPA.

„Ucraina va trimite astăzi (marţi – n.r.) un mesaj oficial guvernului din Israel cu solicitarea de a echipa de urgenţă Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, conform media de la Kiev.

„Dacă politica Israelului este cu adevărat de a contracara acţiunile distructive ale Iranului, atunci este timpul ca Israelul să fie oficial de partea Ucrainei”, a spus şeful diplomaţiei ucrainene.

Conform informaţiilor Kievului, peste 70 de persoane au fost ucise în atacuri cu drone şi rachete în ultima săptămână şi jumătate.

Kievul şi mai multe ţări occidentale au acuzat Rusia că a folosit drone de fabricaţie iraniană în atacuri asupra unor obiective energetice civile din Ucraina, însă Moscova şi Teheranul resping acuzaţiile.

Israelul este reticent să vândă arme, pentru a nu-şi pune în pericol relaţiile cu Moscova.

Potrivit EFE, care citează marţi portalul israelian Ynet, premierul israelian Yair Lapid va avea joi o convorbire telefonică cu Dmitri Kuleba în cadrul căreia va discuta posibilul ajutor militar pe care Israelul l-ar putea oferi Ucrainei şi pe care Kievul îl solicită de aproape opt luni de zile. AGERPRES