20 de soluții pentru o Europă mai verde – dezbatere în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor

Specialiști în domeniul protecției mediului au răspuns, joi, 20 octombrie, invitației Consiliului Județean Iași de a participa la dezbaterea „20 solutions for a greener Europe, for all of us”, eveniment desfășurat în cadrul celei de-a 20 ediții a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor, organizată de către Comitetul European al Regiunilor.

Consiliul Județean Iași a fost selectat de Comisia Europeană și Comitetul European al Regiunilor în vederea organizării unei dezbateri axate pe tematica de mediu și găsirea de soluții sustenabile ce ar putea contribui la protecția climei și conservarea resurselor naturale.

“„Iași mai verde” este punctul de unde Consiliul Județean Iași a pornit acum mai puțin de doi ani, investind în programe și proiecte prin care ne arătăm grija față de mediu. Inițiativele noastre au crescut de trei ori cantitatea de deșeuri colectată selectiv din județul Iași, înregistrând în datele oficiale privind deșeurile colectate din ultimii doi ani peste 95 de tone de carton, hârtie, plastic și metal.Gestionarea calității mediului trebuie să fie printre preocupările majore ale oricărei administrații, iar noi, la Consiliul Județean Iași, căutăm să protejăm mediul înconjurător prin eficientizarea modului de utilizare a resurselor regenerabile și colectarea,  de la an la an, a unei cantități cât mai mari de deșeuri. Am reușit să operaționalizăm în județul nostru Sistemul de Managementul Integrat al Deșeurilor de la Țuțora, o investiție de 69 de milioane de euro. Suntem conectați la tot ceea ce înseamnă susținerea unui mediu verde și rămânem constanți în implementarea proiectelor ce vizează în primul rând sănătatea ieșenilor” a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

„Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor este cea mai mare manifestare anuală dedicată politicii regionale și încă de la prima sa ediție, în anul 2003, a ajuns o platformă unică de comunicare și de colaborare. Mă bucur că în acest an evenimentul pe care l-am inițiat a fost selectat de Comitetul European al Regiunilor și că astăzi am putut organiza o dezbatere amplă pe mediu, alături de 20 de speakeri. Schimbările climatice sunt o realitate, deci este nevoie ca să găsim soluții și să ne asigurăm că ajung mai des la cei care trebuie să le implementeze. Îndemn toți specialiștii și activiștii de mediu, dar și reprezentanții mediului de afaceri, să vină cu soluții la provocările cu care ne confruntăm pentru a reuși să îmbunătățim calitatea mediului înconjurător”, a afirmat, în cuvântul său, Marian Uscatu, reprezentantul Consiliului Județean în Comitetul European al Regiunilor.

La dezbatere au participat 20 de speakeri din cadrul administrației publice locale, Guvernului, organizațiilor neguvernamentale, specialiști din mediul academic și directori ai instituțiilor de mediu.