Volumul „Blestemul iubirii pierdute”, de Grigore Ilisei, lansat în cadrul Clubului JUNIMEA-SCRIPTOR

Joi, 27 octombrie, la ora 16:00, în Parcul Copou, la sediul redacției Editurii JUNIMEA și al Revistei SCRIPTOR se va desfășura ediția nr. 181 a Clubului de promovare a dialogului și spiritului civic JUNIMEA-SCRIPTOR.  În cadrul evenimentului va fi prezentat volumul „Blestemul iubirii pierdute” de Grigore Ilisei, publicat recent la Editura Junimea, în colecția „Epica”.

Condeier măiestru și zugrav de subțire, înflorindu-și talanții într-o alchimie interioară personală, Grigore Ilisei mizează, desigur, și pe expresivitatea limbajului, muzicalitatea frazei cu sonuri mlădiate, lexicul compozit (arhaismele și elemente ale vocabularului religios găsindu-și insolite posibilități combinatorii cu neologisme), toate acestea făcând parte intrinsecă din stilul atât de individualizat, rotunjind un volum în care se răsucesc, într-un dans antinomic, inventare ale ființei multiplicate în oglinzi nesfârșite ale lumii de Sus și ale celei de jos.

Cartea, fragment din cartea unică a visării lui Dumnezeu, în viziunea lui Borges, devine un semn pe o vastă frescă, un semn al invizibilului făcut vizibil, o poezie a sacrului (Theodor Codreanu) rezonând într-o pictură de cuvinte (Florin Faifer), operă a unui clasic rătăcit (Constantin Hrehor), bun chivernisitor al înfăp­tuirilor ce înveșnicesc (Cătălin Jeckel).

O carte rotundă ca o spovedanie îndelung așteptată, ca o pecete de neșters peste un destin exemplar. (Mihaela Grădinariu)

Cartea va fi prezentată de Mihaela Grădinariu și de Livia Iacob.

Misiunea de amfitrion al evenimentului va fi îndeplinită de Simona Modreanu.

Grigore Ilisei, scriitor şi jurnalist. Născut la 20 noiembrie 1943, în satul Văleni, comuna Mălini, fostul judeţ Baia (în prezent Suceava). Absolvent al Liceului „Nicolae Gane” din Fălticeni (1961) şi alFacultăţii de Filologie (Secţia română) a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi (1966). La finalizarea studiilor universitare a început o carieră în audiovizualul românesc.

S-a aflat în fruntea echipei care a redeschis Radio Iaşi în decembrie 1989, fiind ales atunci director al acestuia. În 3 noiembrie 1991 a inaugurat TVR Iaşi. S-a manifestat activ şi înpresa scrisă, colaborând la principalele ziare şi reviste româneşti. Între 1983 şi 1989 a fost redactor de rubrică la revista „Convorbiri literare”. În anii 2004 și 2005 a lucrat în diplomaţie.Jurnalistul a fost dublat de un prolific literat.

A debutat în 1972 cu volumul de proză scurtă Năvod pentru scrumbii albastre, Editura Junimea.

Şi-a aşezat semnătura pe opt cărţi de proză,între care șase romane, ultimele trei formând trilogiaPalimpseste regăsite, editată în 2018, tot la Junimea. Scrierile romaneştiCeasuloprit (1980) şiPasaj de raţe sălbatice (1996) au fost încununatecu Premiul de proză al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi, respectivcel al revistei „Ateneu". Totodată, prozatorul a fost o prezenţănotabilă şi în publicistică prin cele peste 30 de volume dereportaje, însemnări de călătorie, interviuri, eseuri, croniciplastice.Membru din 1975 al Uniunii Scriitorilor, a condus între 2001 şi2004 Filiala din Iaşi a U.S. Este decorat cu Ordinul „MeritulCultural”, clasa a III-a (1979), „Ordinul Naţional pentru Merit” înGrad de Cavaler (2002), „Ordinul Național pentru Merit în Gradde Ofițer” (2019), Crucea Patriarhală (2003), Crucea Moldavă(2018).

A fost desemnat cetăţean de onoare al municipiilor Iaşişi Fălticeni (2003) şi al comunelor Rădăşeni (2003) și Preutești(2018), judeţul Suceava.