Zamfir (PSD) cere premierului renegocierea măsurilor energetice asumate prin PNRR pentru România

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, solicită premierului Nicolae Ciucă să renegocieze, în vizita pe care o va efectua în această săptămână la Bruxelles, măsurile energetice pentru România asumate prin PNRR.

„Este inacceptabil să-ţi asumi că la finalul acestui an se vor închide încă două grupuri energetice pe cărbune, la Turceni şi Rovinari, 660 MW, sperând că la un moment dat, în următorii ani, se vor deschide nişte grupuri pe gaze. Cei care au întocmit PNRR în materie de energie au dovedit că nu cunosc realitatea (…). România nu îşi poate permite în acest context geopolitic să renunţe la încă 660 Mwatt”, a spus Zamfir.
 

El a precizat că centralele pe care Ministerul Energiei s-au angajat să le închidă au cele mai înalte standarde economice internaţionale.

„Nu există nicio diferenţă între centralele Rovinari şi Turceni şi alte centrale din Germania, Polonia şi alte ţări. Toate centralele pe cărbune corespund condiţiilor de mediu şi au avizele necesare pentru o funcţionare foarte bună”, a afirmat Zamfir.


Liderul grupului PSD din Senat, Radu Oprea, a menţionat că Germania are termenul de închidere 2035 şi are „un mix energetic” comparabil cu al României, din punct de vedere al ponderii materiilor prime folosite.

„Dacă Germania poate, ar trebui să poată şi România”, a spus Radu Oprea.

Senatorii Comisiei economice au vizitat recent Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara. Zamfir a precizat că va trimite o informare privind situaţia energetică preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. AGERPRES