Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Ediția anuală a publicației „Tendințe în Economia Moldovei” a fost lansată astăzi de către Institutul Naţional de Cercetări Economice. Aceasta include datele privind evoluțiile în domeniul social-economic la nivel mondial și național, transmite MOLDPRES.
Într-o conferință de presă, cercetătorul științific din cadrul institutului, Victoria Fala, a subliniat că, din cauza războiului din Ucraina, la nivel mondial, se înregistrează o încetinire a creșterii economice, se menține o presiune a inflației și o dinamică înaltă a prețurilor. „În anul curent, economia mondială va evolua cu 2-3%, iar anul viitor creșterea acesteia se va încetini și mai mult. Totodată, se atestă presiuni asupra mediului de afaceri și populației. Economia va tempera și în Uniunea Europeană, consumul se menține, însă investițiile au devenit mai modeste. În Ucraina, Federația Rusă și Belarus se atestă un declin puternic economic”, a spus Victoria Fala.
Potrivit expertului, în Republica Moldova se înregistrează o creștere a prețurilor în toate sectoarele, în special în cel al serviciilor. „Costurile sunt influențate de creșterea foarte mare a prețurilor mondiale, încă persistă efectele COVID-19, la care s-a adăugat impactul războiului din Ucraina. În prima jumătate a anului s-a atestat o stagnare a creșterii economice, iar ulterior aceasta a intrat în declin. Se observă o descreștere în agricultură, industrie, construcții, servicii imobiliare, însă se atestă un efect compensator în sănătate, comerț și transport. Totodată, există o stagnare a consumului, întrucât s-a diminuat puterea de cumpărare a persoanelor. Totuși, se observă o creștere a exportului și importului”, a menționat Victoria Fala.
Cercetătorul științific a realizat o prognoză macro-economică pentru finalul anului curent. Conform expertului, prețurile mondiale ridicate vor influența direct țara noastră, astfel costurile de consum se vor menține la un nivel înalt. „Se va diminua atractivitatea investițională a țării, PIB-ul va înregistra o descreștere de 0,5%, iar inflația se va menține la un nivel ridicat. Sursele de venit ale populației vor descrește. Producția în industrie va înregistra o scădere cu 2%, iar în agricultură cu 7%. Totodată, se prognozează o evoluție pozitivă în comerțul exterior, iar celelalte sectoare vor fi influențate negativ din cauza constrângerilor interne și externe”, a subliniat Victoria Fala.
În situația economică actuală, experții de la Institutul Naţional de Cercetări Economice au prezentat mai multe recomandări. Este vorba de: susținerea grupurilor social vulnerabile, monitorizarea securității alimentare în țară, implementarea reformelor de creștere a productivității, susținerea mediului de afaceri, ajustarea politicii financiare, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și promovarea consumului eficient.