Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pe anul 2022, atribuit scriitorului Giuliano da Empoli

Scriitorul italo-elveţian Giuliano da Empoli a câştigat joi Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze pe anul 2022 cu un volum critic la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, intitulat „Le Mage du Kremlin”, informează AFP.

În acest roman, publicat în luna aprilie de editura Gallimard, Giuliano da Empoli prezintă o imagine de ansamblu a mecanismelor de putere care s-au format în Rusia în ultimii 30 de ani.

Născut la Neuilly-sur-Seine, un oraş cochet de la periferia Parisului, Giuliano da Empoli, în vârstă de 49 de ani, a fost consilier politic al fostului prim-ministru italian Matteo Renzi.

Lungul monolog pe care şi-l imaginează rostit de un consilier fictiv de la Kremlin, Vadim Baranov, se inspiră din parcursul profesional al lui Vladislav Surkov, cofondator al partidului Rusia Unită, care a susţinut candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 2001.

Personajul literar Vadim Baranov vorbeşte în acel monolog despre cinismul unui preşedinte pe care îl numeşte „ţar”, profitând de ocazie pentru a trece în revistă evenimentele ce au zguduit istoria Rusiei după dezmembrarea Uniunii Sovietice în 1991.

„Cartea mea este cu adevărat impregnată de o anumită literatură franceză, care îşi are locul în Academie de mult timp şi care disecă puterea, care o observă”, a declarat joi noul laureat al acestui premiu literar în faţa reprezentanţilor presei.

Câştigătorul din 2022 a primit şi un cec în valoare de 10.000 de euro.

Ceilalţi doi finalişti ai premiului din acest an au fost Jean Michelin, cu romanul „Ceux qui restent” (editura Heloise d’Hormesson), şi Pascale Robert-Diard, cu romanul „La Petite Menteuse” (editura L’Iconoclaste).

Giuliano da Empoli este, totodată, unul dintre cei patru finalişti ai prestigiosului premiu Goncourt din 2022, care va fi anunţat pe 3 noiembrie.

Câştigarea acestor două trofee literare în acelaşi an reprezintă o reuşită pe care puţini scriitori au realizat-o, întrucât cele două academii – Academia Franceză şi Academia Goncourt – ţin în general foarte mult la independenţa lor şi la alegerile pe care le fac.

În 2021, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost câştigat de scriitorul Francois-Henri Deserable cu volumul „Mon maitre et mon vainqueur”, publicat de editura Gallimard.

Creat în 1914, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze a fost atribuit în trecut unor personalităţi marcante ale literaturii, precum Patrick Modiano şi Antoine de Saint-Exupery, şi este, de departe, cel mai prestigios dintre trofeele literare decernate de această instituţie. În prezent, Academia Franceză acordă zeci de premii, unele vizând în special promovarea unor genuri mai puţin populare, precum poezia şi filosofia. AGERPRES