Pereţii saloanelor de la „Infecţioase” în care sunt internaţi micii pacienţi, decoraţi cu personaje din desenele animate

Ce sentiment îți transmite un spital? De tristețe, de separare de cei dragi, de teamă de necunoscut, de singurătate, și lista poate continua. Nu și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iaşi, unde știind cât de importantă este starea de spirit, mai ales pentru cei care se află în suferință şi cu atât mai mult cu cât este vorba despre micii pacienți.

Pentru ca micii pacienţi să nu simtă toate aceste frustări, cadrele medicale au decis să dea o pată de culoare, la propriu, saloanelor şi rezervelor în care sunt îngrijiți copiii internați aici cu patologii din spectrul infecto-contagios. În acest sens, pereții saloanelor şi rezervelor au fost animaţi cu  personaje din desenele animaate sau cu elemente din natură, pentru crearea unui ambient cât mai plăcut.

„Știm că timpul în spital trece parcă și mai greu decât acasă, iar răbdarea le este pusă la încercare. Pentru că ne gândim și la aparținători, în speță, la  mămicile însoțitoare, ne-am gândit că subiectele animate de pe pereții rezervelor și saloanelor din secțiile spitalului nostru să le fie sursă de inspirație pentru a le crea jocuri, povești  și …chiar pentru învățare. Sistemul solar cu planetele colorate și vesele vor fi, cu siguranță, ușor de reținut și le va înveseli ziua. În echipe, personalul medical și auxiliar din fiecare secție în care am început amenajarea s-a îngrijit ca fiecare personaj să aibă rol în poveste, s-au implicat ca de fiecare dată în tot ceea reprezintă grija față de pacient, indiferent de vârstă. Am completat nota de de veselie cu așternuturi colorate, pentru a-i ajuta pe cei mici să se simtă într-un mediu cât mai plăcut. Copiii ne învață cât de puțin avem nevoie să fim fericiți, însă noi ne dorim să le oferim cât mai multe motive de a nu simți lipsa mediului familial, iar șederea pe durata internării și tratamentului să fie cât mai ușor de acceptat”, spune mediciul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Inițiativa cadrelor medicale a prins deja contur în trei din cele şase secții le spitalului în care există paturi destinate copiilor și însoțitorilor acestora.

„Scopul nostru este de a extinde veselia în toate secțiile, cei mici împreună cu mămicile să lase grija suferinței în mâinile noastre, iar mediul în care sunt nevoiți să urmeze tratamentul să fie o sursă de optimism și bună dispoziție. Boala nu este motiv de veselie, însă tratamentul nostru depășește granițele științei, regulilor și protocoalelor, atunci când este vorba de empatie, alinare și grijă pentru fiecare pacient în parte”, afirmă medicul.