Breaking News

Au fost finalizate controalele efectuate la barajele şi lacurile de acumulare din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad a finalizat controalele la barajele  și lacurile de acumulare din categoriile de importanţă C și D aflate în spațiul hidrografic Prut-Bârlad. Controlul a fost demarat în urma Hotărârii Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), la solicitarea autorității publice centrale din domeniul apelor, respectiv a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), și a fost coordonată de Administrația Națională „Apele Române”. În cadrul acţiunii au fost controlate actele de reglementare și starea tehnică a obiectivelor hidrotehnice. Astfel, au fost verificate toate cele 453 de baraje de importanță C și D (de importanță normală și redusă) aflate în Spațiul Hidrografic Prut-Bârlad aferente județelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, dintre care 51 de baraje se află în administrarea A.B.A. Prut-Bârlad, iar 402 sunt ale altor deținători (autorități publice locale, instituții publice, agenți economici, persoane juridice/fizice).

În urma acestor controale de pe teritoriul administrat de către ABA Prut-Bârlad s-au constatat următoarele aspecte: * 51 de baraje aflate în administrarea A.B.A. Prut-Bârlad au toate avizele tehnice și funcționează în condiții de siguranță; * 221 dețin acte de reglementare din punct de vedere al siguranței barajelor; * 12 sunt în procedură de obţinere a acestora; * 34 au acte de reglementare din punct de vedere al siguranței barajelor expirate; * 135 acumulari nu dețin acte de reglementare.

La acumulările/barajele unde s-au identificat neconformități, inspectorii de specialitate în domeniul gospodăririi apelor au impus măsuri specifice,  în conformitate cu legislația specifică în vigoare, se arată într-un comunicat al ABA Prut-Bârlad. (E.M.)