Trupa de teatru a Ateneului Național din Iași, în turneu european

În perioada 2-8 noiembrie, trupa de teatru a Ateneului Național din Iași și Corul Marii Unirii se vor afla într-un turneu artistic în Austria, Germania, Franța și România.

„Ca răspuns la invitația domnului Josif Herlo, președintele Asociației „Alexandru Ioan Cuza” din Germania, Ateneul ieșean va fi prezent, în perioada următoare, în mijlocul comunităților românești din Heidelberg, Stuttgart și Frankfurt, cu una dintre cele mai îndrăgite piese de teatru puse în scenă de tinerii și talentații noștri actori. Este un motiv de bucurie pentru instituția noastră de a putea oferi românilor din afara granițelor țării momente memorabile și pline de emoții.” a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Piesa de teatru prezentată de echipa Ateneului ieșean în turneul din Germania este „Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa, în regia lui Ion Sapdaru.

Cele trei reprezentații vor avea loc după cum urmează:

* vineri, 4 noiembrie, ora 19.00 – BṻrgerzentrumKirchheim, Heidelberg;

* sâmbătă, 5 noiembrie, ora 19.00 – LindenbachhalleWeilimodorf, Stuttgart;

* duminică, 6 noiembrie, ora 19.00 – InternationalesTheater, Frankfurt Am Main;

În aceeași perioadă, Corul Marii Uniri va susține șase concerte în Austria, Germania, Franța și România.

„Am primit onoranta invitație de a participa la Sărbătoarea Catedralei Ortodoxe din Paris, la împlinirea a 170 de ani de la constituirea primei comunități ortodoxe române, 140 de ani de la cumpărarea Catedralei de Coroana României și 130 de ani de la sfințirea acesteia. Turneul realizat cu această ocazie trasează o punte de legătură între Iași, pe de o parte, și principalele comunități românești din Europa Centrală și Occidentală, capitale europene și sedii ale Mitropoliilor Ortodoxe Române.” a adăugat Andrei Apreotesei.

Condus de Andrei Fermeșanu, managerul Operei Naționale Române Iași, Corul Marii Uniriva prezenta comunităților românești din diaspora un repertoriu ce cuprinde muzică patriotică, religioasăși folclorică, după următorul program:

* joi, 3 noiembrie, ora 19.00  – Biserica Sfântul Ștefan cel Mare din Viena;

* vineri, 4 noiembrie, ora 16.00 – St.-Pius-Kirche, Neuostheim, Mannheim;

* sâmbătă, 5 noiembrie, ora 20.30 – Biserica Saint-Ḕtienne du Mont, Paris;

* duminică, 6 noiembrie, ora 9.00 – Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail”, Paris;

* luni, 7 noiembrie, ora 18.00 – Catedrala Mitropolitană „Sf. Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”,Nṻrnberg;

* marți, 8 noiembrie, ora 19.30 – Catedrala Încoronării, Alba Iulia;