Deconectarea consumatorilor casnici de la instalaţiile de livrare a gazelor naturale, a energiei termice şi a energiei electrice, în perioada rece a anului, ar putea fi interzisă prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în prima lectură, cu 77 de voturi ale deputaţilor, astăzi, 3 noiembrie.
Potrivit unui comunicat emis de Parlament, prevederile legii ar urma să se extindă asupra gospodăriilor casnice cărora le-a fost atribuită categoria de vulnerabilitate ridicată sau foarte ridicată; datoria scadentă a cărora a fost executată în cuantumul de 50% din suma datorată pentru perioada curentă de facturare – în cazul gospodăriilor casnice cu grad de vulnerabilitate foarte ridicată şi 60% cu grad de vulnerabilitate ridicată; gospodăriilor casnice a căror sumă cumulativă a datoriei acumulate în perioada rece a anului nu depăşeşte 10 000 de lei.
„Avem nevoie de o lege care va proteja, în primul rând, cei mai vulnerabili cetăţeni, oferindu-le speranţă că nu vor rămâne fără servicii de alimentare cu gaze, electricitate şi căldură în sezonul rece al anului”, a argumentat Vladimir Odnostalco, autorul proiectului de lege.
„Încercăm, pin acest proiect, să găsim un echilibru să-i protejăm pe cei mai vulnerabili, dar, în acelaşi timp, să fim foarte atenţi să nu descurajăm plata facturilor, pentru că aceasta va pune în pericol asigurarea cu energie electrică, cu gaze naturale şi cu energie termică. Trebuie să fim responsabili în promovarea acestui proiect de lege”, a declarat Dan Perciune, deputat PAS.
Potrivit estimărilor prealabile ale autorilor proiectului, numărul beneficiarilor este de aproximativ 1,1 milioane de persoane. Proiectul urmează a fi votat în lectura a doua.
(sursa:trm.md)